Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
«Καμία πρόταση προς την ΕΕ για παράταση του άρθρου 50»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Καμία πρόταση προς την ΕΕ για παράταση του άρθρου 50»

Η πρωθυπουργική κατοικία στο ν.10 της Ντάουνινγκ στριτ

Η Βρετανία δεν έχει κάνει κανένα αίτημα σχετικά με το αίτημα παράτασης της περιόδου που προβλέπεται από το Άρθρο 50 για την αποχώρηση μιας χώρας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τ.Μέι.

Με λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι την ημέρα που προβλέπεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (29 Μαρτίου), το βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει, μετά την απόρριψη της συμφωνίας Μέι - Βρυξελλών για το Brexit, από τη συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών, την Τρίτη.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε θίξει στην ΕΕ ή υπονοήσει ότι επιθυμούμε να κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σημειώνεται ότι την Τρίτη το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα σχέδια της Τ.Μέι για το επόμενο διάστημα και οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Τζ.Κόρμπιν: Συνάντηση με τη Μέι αν φύγει από το τραπέζει το Brexit χωρίς συμφωνία

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα έχει συνομιλίες με την Βρετανίδα πρωθυπουργό μόνον αν η ίδια αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Φαίνεται να είναι έτοιμη να πετάξει τη χώρα στον γκρεμό», δήλωσε ο Τζ.Κόρμπιν προσθέτοτνας ότι «για να επιτύχει μια συμφωνία που θα μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η Τ.Μέι θα πρέπει να εγκαταλείψει τις "κόκκινες" γραμμές και να κάνει σοβαρές προτάσεις για το μέλλον».

Ο ίδιος "δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δε θα αποσύρει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από το τραπέζι. Επομένως το ξαναλέω στην πρωθυπουργό: ευχαρίστως να μιλήσουμε, αλλά το σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε συνομιλίες για το Brexit πρέπει να είναι ότι αποκλείεται η απειλή ενός καταστροφικού αποτελέσματος χωρίς συμφωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Εργατικών.

παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αν οι προτάσεις του για αποχώρηση από την ΕΕ απορριφθούν από την κυβέρνηση και γίνει πιθανό ένα σενάριο αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Αν η κυβέρνηση παραμείνει αδιάλλακτη, αν αποκλειστεί η υποστήριξη στην εναλλακτική του Εργατικού Κόμματος και η χώρα αντιμετωπίσει την πιθανή καταστροφή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το καθήκον μας θα είναι τότε να αναζητήσουμε άλλες επιλογές συμπεριλαμβανομένης αυτής ενός δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο Κόρμπιν.

Την ίδια ώρα, στον βρετανικό Τύπο κυριαρχεί η πρόταση της Τερέζα Μέι, για διακομματικές συνομιλίες για το Brexit και η άρνηση του επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμμετάσχει σε αυτές εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση, δήλωσε ότι ήδη έχει συναντηθεί με στελέχη του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας και του Plaid της Ουαλίας, ενώ σήμερα η ίδια και στελέχη της κυβέρνησης προγραμματίζουν σειρά συναντήσεων με άλλους εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και ομάδων βουλευτών, προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit.

Οι Times γράφουν ότι ο Τζ. Κόρμπιν «Σνομπάρει τις συνομιλίες για το Brexit» και προτάσσει την άποψη του ηγέτη των Εργατικών ότι η πρωθυπουργός «εκβιάζει» τη χώρα υπό την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Παρουσιάζει τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Συντηρητικών για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η Τ.Μέι, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του υπουργικού της Συμβουλίου σχετικά με το σενάριο ενός πιο ήπιου Brexit.

O Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει μία γενικευμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να γίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις το θέτουν ως αίτημα, ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις. Χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την κίνηση της Τ.Μέι για διακομματικές συνομιλίες αλλά διατηρεί μία δυσπιστία στις «διπλωματικές της ικανότητες» για το εάν θα καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που θα προκύψουν από τις ομιλίες. Γράφει χαρακτηριστικά ότι παραμένει προσκολλημένη στις αρχικές κόκκινες γραμμές της και εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική μίας τελωνειακής ένωσης με ΕΕ, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εναντιώσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις και θα περιορίσει την ελευθερία για εμπορικές συμφωνίες. Η πρωθυπουργός «ορμάει για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το Brexit» γράφει στον τίτλο της και αναφέρει ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το πώς πρέπει να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της.

Οι Financial Times αναφέρονται στη χθεσινή ψηφοφορία της πρότασης μομφής των Εργατικών με τον τίτλο «Η Μέι αναζητά ιδέες για το Brexit μετά τη μικρή νίκη της στην πρόταση μομφής», και γράφει για το κάλεσμα διακομματικών συνομιλιών για να βρεθούν λύσεις στο Brexit, όπως και για την αρνητική στάση των Εργατικών.

Η Daily Mail έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Κόρμπιν κλείνει την πόρτα στην Τερέζα» και καταφέρεται εναντίον της στάσης του ηγέτη των Εργατικών να μην συμμετέχει στις συνομιλίες, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια.

Η Daily Telegraph έχει στο πρωτοσέλιδό τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών και δύο ακόμη υπουργοί με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, στις οποίες φαίνεται να δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αποκλειστεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι είχε πρόσβαση σε ηχητικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο βουλευτών την επόμενη εβδομάδα, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση του 'Αρθρου 50. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρωτοβουλία αυτή είναι πιθανό να έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ακόμη και της κυβέρνησης.

Η Independent γράφει ότι οι βουλευτές των Εργατικών ετοιμάζονται «στρίψουν τη βίδα» (με την έννοια της επιδείνωσης) στον Κόρμπιν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, γράφει, οι αντάρτες του κόμματος των Εργατικών πρόκειται να στηρίξουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση για δημοψήφισμα, με την ελπίδα ότι έτσι θα τον αναγκάσουν να τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL