Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Τέλος Γενάρη το plan B της Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος Γενάρη το plan B της Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει για το 'plan B' της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.

Η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και η Λίντσομ δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εισηγηθεί μια πρόταση και θα κάνει μια δήλωση για τα επόμενα βήματά της τη Δευτέρα.

"Συζήτηση για μια μέρα θα γίνει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου πάνω στην πρόταση αυτή, η οποία θα υποβληθεί για να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του σώματος", δήλωσε η Λίντσομ στο κοινοβούλιο.

Αναπόφευκτη η καθυστέρηση της εξόδου, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ

Μια καθυστέρηση του Brexit είναι πλέον αναπόφευκτη, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών Τόνι Μπλερ έπειτα από την συντριπτική ήττα που υπέστη το σχέδιο για την έξοδο της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

"Αυτό είναι αναπόφευκτο, ουσιαστικά σχεδόν ό,τι κι αν κάνουμε... Αν ήμουν εγώ τώρα πρωθυπουργός, θα βρισκόμουν ήδη σε συζητήσεις με την Ευρώπη σχετικά με τους όρους της παράτασης", δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Η πρόταση της Τ.Μέι για διακοματικές συνομιλίες και η άρνηση του Τζ. Κόρμπιν κυριαρχούν στον βρετανικό τύπο

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για διακομματικές συνομιλίες για το Brexit και η άρνηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να συμμετάσχει σε αυτές, εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί η πιθανότητα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, βρίσκονται στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής των Εργατικών.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, στην ανακοίνωση που έκανε χθες το βράδυ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ότι ήδη έχει συναντηθεί με στελέχη του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας και του Plaid της Ουαλίας, ενώ σήμερα η ίδια και στελέχη της κυβέρνησής της προγραμματίζουν μία σειρά από συναντήσεις και με άλλους εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και ομάδων βουλευτών, προκειμένου να συζητήσουν για το Brexit. Αναφέρθηκε και στην άρνηση του Εργατικού κόμματος να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Τ.Μέι, η οποία τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή». 'Αλλωστε λίγες μέρες απομένουν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε οφείλει να παρουσιάσει ενώπιον της Βουλής ένα δεύτερο σχέδιο για το Brexit, ελπίζοντας ότι θα χαίρει της συναίνεσης της πλειοψηφίας του Σώματος. Την Τρίτη το κοινοβούλιο θα συζητήσει τα σχέδια της Τ. Μέι για το επόμενο διάστημα και οι βουλευτές θα μπορούν να κάνουν προτάσεις που να τεθούν σε ψηφοφορία.

Οι Times γράφουν ότι ο Τζ. Κόρμπιν «Σνομπάρει τις συνομιλίες για το Brexit» και προτάσσει την άποψη του ηγέτη των Εργατικών ότι η πρωθυπουργός «εκβιάζει» τη χώρα υπό την απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Παρουσιάζει τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών των Συντηρητικών για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η Τ.Μέι, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του υπουργικού της Συμβουλίου σχετικά με το σενάριο ενός πιο ήπιου Brexit.

O Guardian υποστηρίζει ότι υπάρχει μία γενικευμένη συμφωνία στο κοινοβούλιο ότι δεν πρέπει να γίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία και ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις το θέτουν ως αίτημα, ωστόσο, η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις. Χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη την κίνηση της Τ.Μέι για διακομματικές συνομιλίες αλλά διατηρεί μία δυσπιστία στις «διπλωματικές της ικανότητες» για το εάν θα καταφέρει να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που θα προκύψουν από τις ομιλίες. Γράφει χαρακτηριστικά ότι παραμένει προσκολλημένη στις αρχικές κόκκινες γραμμές της και εξακολουθεί να απορρίπτει την προοπτική μίας τελωνειακής ένωσης με ΕΕ, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα εναντιώσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις και θα περιορίσει την ελευθερία για εμπορικές συμφωνίες. Η πρωθυπουργός «ορμάει για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για το Brexit» γράφει στον τίτλο της και αναφέρει ότι οι βουλευτές των Συντηρητικών παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το πώς πρέπει να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία της.

Οι Financial Times αναφέρονται στη χθεσινή ψηφοφορία της πρότασης μομφής των Εργατικών με τον τίτλο «Η Μέι αναζητά ιδέες για το Brexit μετά τη μικρή νίκη της στην πρόταση μομφής», και γράφει για το κάλεσμα διακομματικών συνομιλιών για να βρεθούν λύσεις στο Brexit, όπως και για την αρνητική στάση των Εργατικών.

Η Daily Mail έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Κόρμπιν κλείνει την πόρτα στην Τερέζα» και καταφέρεται εναντίον της στάσης του ηγέτη των Εργατικών να μην συμμετέχει στις συνομιλίες, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια.

Η Daily Telegraph έχει στο πρωτοσέλιδό τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών και δύο ακόμη υπουργοί με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, στις οποίες φαίνεται να δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αποκλειστεί το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι είχε πρόσβαση σε ηχητικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο βουλευτών την επόμενη εβδομάδα, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση του 'Αρθρου 50. Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρωτοβουλία αυτή είναι πιθανό να έχει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ακόμη και της κυβέρνησης.

Η Independent γράφει ότι οι βουλευτές των Εργατικών ετοιμάζονται «στρίψουν τη βίδα» (με την έννοια της επιδείνωσης) στον Κόρμπιν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, γράφει, οι αντάρτες του κόμματος των Εργατικών πρόκειται να στηρίξουν την επόμενη εβδομάδα πρόταση για δημοψήφισμα, με την ελπίδα ότι έτσι θα τον αναγκάσουν να τους υποστηρίξει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL