Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κομισιόν: Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση

Σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία για το Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο διευκρινίζει ότι θα μπορούσε να επανεπεξεργασθεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό.

«Τώρα το Λονδίνο είναι αυτό που πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η ΕΕ δε γνωρίζει ποιές είναι οι προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένει από το Λονδίνο να διευκρινίσει τα επόμενα βήματα.

Η ίδια η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις «κόκκινες» γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε...αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους «27» και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Ο Μ.Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις όλων των ευρωπαίων ιθυνόντων, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση και πως το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Η.Β. συμπυκνώνεται στη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Συγκεκριμένα, «η ΕΕ εκφράζει τη "λύπη" της για την απόρριψη της συμφωνίας. Δεύτερον, επισημαίνεται ότι η συμφωνία για την αποχώρηση του Η.Β. ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός και η καλύτερη δυνατή συμφωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή αποχώρηση του Η.Β. από την ΕΕ. Τρίτον, ο κίνδυνος μιας "άτακτης αποχώρησης" του Η.Β. αυξάνεται και παρόλο που η ΕΕ δεν επιθυμεί αυτό το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί πάνω στο "σχέδιο έκτακτης ανάγκης" προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου».

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι από χθες το βράδυ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει συνομιλήσει «σχεδόν με τους πάντες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο