Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Brexit: 71 βουλευτές των Εργατικών καλούν σε νέο δημοψήφισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: 71 βουλευτές των Εργατικών καλούν σε νέο δημοψήφισμα

Μια ομάδα από 71 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών έχουν απευθύνει έκκληση προς τον αρχηγό τους Τζέρεμι Κόρμπιν, με μια νέα τους επιστολή, να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Η πρόταση για το Brexit της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπέστη χθες συντριπτική ήττα στο κοινοβούλιο αυξάνοντας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Λονδίνου να αναζητήσει διαφορετικό σχέδιο, να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία ή να επιδιώξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η θέση των Εργατικών είναι να ασκηθούν πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών ως πρώτη επιλογή, αλλά να διατηρήσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος αν δεν υλοποιηθεί η πρώτη επιλογή. Οι Εργατικοί διαθέτουν 256 βουλευτές.

Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στους κόλπους των Εργατικών καλεί την Μέι να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους Εργατικούς

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μπορούσε εν τέλει να επιτύχει την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο αν διαπραγματευτεί και καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Τζον ΜακΝτόνελ, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στους κόλπους των Εργατικών.

Οι Εργατικοί θα στήριζαν την Μέι αν συμφωνούσε να παραμείνει η Βρετανία σε μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, σε μια στενή σχέση με την ενιαία της αγορά και να προστατεύονται περισσότερο οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές, σημείωσε ο υπεύθυνος των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα.

"Θα υποστηρίξουμε μια συμφωνία που ενώνει ξανά τη χώρα, προστατεύει τις θέσεις εργασίας και υποστηρίζει την οικονομία", συμπλήρωσε.

"Αυτήν την πολιτική των ανοιχτών θυρών την είχαμε καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Για δύο χρόνια δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας, ούτε μας προσέγγισε, ούτε μας απευθύνθηκε", σημείωσε αναφερόμενος στην Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Με το Συντηρητικό Κόμμα να είναι διχασμένο, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει αυτήν τη στιγμή μεγάλη επιρροή, καθώς θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων οποιοδήποτε σχέδιο για το Brexit χωρίς την υποστήριξη ορισμένων από τους 256 βουλευτές του κόμματος αυτού.

Ωστόσο, όπως και ως επί το πλείστον όλη η χώρα, το Εργατικό Κόμμα διχάζεται βαθειά και αυτό όσον αφορά το Brexit, με ορισμένους βουλευτές του που έχουν κύρος να ηγούνται του αιτήματος για ένα νέο δημοψήφισμα και άλλους να βρίσκονται μεταξύ αυτών που εκπροσωπούν περιοχές που κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης για το Brexit.

Ο ΜακΝτόνελ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ως εκ τούτου οι δυο πιθανότερες επιλογές είναι είτε μια συμβιβαστική συμφωνία είτε εκλογές.

"Πρόκειται για μια παράξενη κατάσταση, αλλά νά'μαι, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών που βγαίνει στις ειδήσεις για να σταθεροποιήσει τις αγορές διότι οι Τόρις και ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν μπορούν να το κάνουν", σημείωσε.

"Ο λόγος για τον οποίο προσπαθώ να το κάνω είναι επειδή υπάρχει μια συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που τάσσεται κατά μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους κοινοβουλευτικούς μηχανισμούς για να αποτρέψουμε την μη ύπαρξη συμφωνίας", πρόσθεσε.

Ο ΜακΝτόνελ σημείωσε εξάλλου ότι εξακολουθεί να προτιμάει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ώστε το Εργατικό Κόμμα να κερδίσει την δική του εντολή για να φέρει εις πέρας μια έξοδο από την ΕΕ που θα θεμελιώνεται γύρω από μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, από τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

"Η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε εκλογές εν μέσω μιας συζήτησης για το Brexit μεταξύ και όλων των άλλων θεμάτων, μιας κατά πολύ ευρύτερης συζήτησης, η οποία σου επιτρέπει επίσης να επιλέξεις την ομάδα που θα κάνει μετά τις διαπραγματεύσεις", υπογράμμισε.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, συμπλήρωσε τέλος, η κυβέρνηση να χρειαστεί να ζητήσει μια παράταση της επίσημης διαδικασίας για αποχώρηση από την ΕΕ, η οποία είναι γνωστή ως Άρθρο 50.

"Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι κρίσιμο", κατέληξε, επισημαίνοντας ότι "όσο περισσότερο χρόνο πάρει από τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόσο πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να ζητήσει μια παράταση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL