Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Brexit: Τα πιθανά σενάρια μετά την κρίσιμη ψηφοφορία

ΑΜΠΕ

Όπως όλα δείχνουν, η Τ.Μέι θα χάσει την εν λόγω αναμέτρηση, 100 περίπου βουλευτές αναμένεται ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ

Τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης αναφροικά με το Brexit, θα τεθούν σε ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί γύρω στις 22.00 ώρα Ελλάδος (20.00 τοπική), ενώ θα προηγηθεί η τελευταία ομιλία της Τερέζα Μέι, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο Τζ.Μπέκροου μπορεί, να επιλέξει και άλλες τροπολογίες προς ψηφοφορία προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.

Όπως όλα δείχνουν, η Τ.Μέι θα χάσει την εν λόγω αναμέτρηση, καθώς δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα δεδομένα στον αριθμό των βουλευτών που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία (περίπου 100).

Παρ' όλα αυτά χθες το βράδυ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε κλειστή συνάντηση με τους βουλευτές της σε μία τελευταία προσπάθεια να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές. Η ίδια προειδοποίησε για το πόσο καταστροφική θα είναι για τη χώρα μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Αντίστοιχη συνάντηση με τους βουλευτές του είχε και ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση μομφής προκαλώντας πρόωρες εκλογές.

Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει σειρά από πιθανά σενάρια με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Εάν η Τ.Μέι καταφέρει να δελεάσει αρκετούς βουλευτές της ώστε να κερδίσει την ψηφοφορία, θα υπάρξει συμφωνημένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. Στη συνέχεια, αναλυτές σημειώνουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει έντονη συζήτηση για όλα τα σημεία της συμφωνίας, από το backstop μέχρι την μελλοντική εμπορική σχέση. Ωστόσο σημειώνουν ότι τουλάχιστον θα έχει μπει μία βάση.

Σε περίπτωση που η πρωθυπουργός της Βρετανίας χάσει την ψηφοφορία πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνει μία σύντομη ανακοίνωση ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ, ειδικά για το ιρλανδικό σύνορο.

Η κίνηση αυτή στηρίζεται στο σκεπτικό ότι όταν η ΕΕ διαπιστώσει εκ των πραγμάτων τις θέσεις των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε κάτι πραγματικά καινούργιο, προκειμένου να αποφύγει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Μία τέτοια αλλαγή θα ικανοποιούσε ενδεχομένως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση της Τ.Μέι, τους αναποφάσιστους «Τόρις» και τους βουλευτές των Εργατικών που θέλουν την αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Βουλή των Κοινοτήτων, ενέκρινε μία τροπολογία του Συντηρητικού βουλευτή, Ντόμινικ Γκριβ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην Βουλή, μέσα σε μόλις τρεις μέρες, εφόσον καταψηφιστεί η συμφωνία αποχώρησης.

Ορισμένοι βουλευτές των Συντηριτικών προβλέπουν ότι εάν ηττηθεί σήμερα συντριπτικά, η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό της, να αναζητήσει παράταση του άρθρου 50 και να ξεκινήσει μία διακομματική προσπάθεια για περισσότερο συναινετικό Brexit, ίσως με βάση το μοντέλο της Νορβηγίας.

Το σενάριο που φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, είναι η παράταση του «Άρθρου 50», καθώς είναι η απαραίτητη προσθήκη που απαιτείται για σχεδόν όλα τα σενάρια που θα ακολουθήσουν την ψηφοφορία.

Σε αυτή την περίπτωση η πιο πιθανή διαδικασία θα ήταν μία «τεχνική» παράταση μέχρι τον Ιούλιο, που θα δώσει περισσότερο χρόνο για μία δεύτερη ψηφοφορία και για να περάσει από τη Βουλή η νομοθεσία που σχετίζεται με το Brexit. Αν όμως προέκυπτε κάτι καινούργιο, όπως γενικές εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα, θα μπορούσε να οριστεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα στην παράταση του 'Αρθρου.

Πολύ μικρή θεωρείται η πιθανότητα η Μέι να υποστεί μεγάλη ήττα και να δεχτεί πιέσεις από μέλη του υπουργικού της συμβουλίου να εγκαταλείψει την θέση της, εφόσον οι ίδιοι δεν μπορούν να την καθαιρέσουν - η Μέι κέρδισε την πρόταση μομφής που έγινε από τους βουλευτές των Τόρις στο πρόσωπό της πριν τα Χριστούγεννα, και έτσι έχει κερδίσει την ασυλία στην ηγεσία του κόμματος για ένα χρόνο.

Οι εκλογές είναι ένα ακόμη σενάριο στο οποίο στοχεύουν οι Εργατικοί, σε περίπτωση που η Τ.Μέι χάσει την ψηφοφορία.

Μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συζητείται και ψηφίζεται σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα υπάρξει περίοδος 14 ημερών για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αλλά εάν και πάλι δεν υπάρξει επιτυχία, τότε ορίζεται η διεξαγωγή εκλογών. πιθανό θεωρείται επίσης η Μέι να ζητήσει εκλογές, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πιο συγκροτημένο Brexit από τον Κόρμπιν.

Το σενάριο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, επιθυμούν κάποιοι Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές, ωστόσο το έχει απορρίψει η Μέι, ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι προτιμά τον δρόμο της διαπραγμάτευσης για ένα διαφορετικό Brexit.

Τέλος μπορεί να προκύψει η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτή θα είναι η ντε φάκτο επιλογή εάν η Μέι χάσει την ψηφοφορία και δεν δρομολογηθεί τίποτα άλλο, οπότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ αυτόματα, στις 29 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ - AFP

Δείτε όλα τα σχόλια