Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Σαντορινιού με την επίτροπο Συνοχής Κορίνα Κρέτσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Σαντορινιού με την επίτροπο Συνοχής Κορίνα Κρέτσου

Στην ανάγκη να υπάρξουν διακριτές νησιωτικές πολιτικές που θα αποτυπώνονται στους κανονισμούς και θα δίνουν έμφαση τόσο στις υποδομές ακτοπλοΐας και ενδονησιωτικών μεταφορών όσο και στη στήριξη καινοτόμων εφαρμογών, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαία επίτροπο Συνοχής και Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της εξειδίκευσης των μέτρων της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επίτροπος ανέπτυξε σειρά μέτρων και επιλέξιμων προτάσεων για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) που βρίσκονται στην κατεύθυνση της νησιωτικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύοντας τη διαρκή της στήριξη στα ελληνικά νησιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε στην κ. Κρέτσου τις ενεργές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ουσιαστικής στήριξης των νησιών όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο -προκαλεί το ενδιαφέρον και άλλων ευρωπαϊκών χωρών- αλλά και τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και του προγράμματος Φιλόδημος.

Η επίτροπος συμφώνησε στην ανάγκη να τεθούν ως υψηλή προτεραιότητα οι νησιωτικές πολιτικές στη νέα προγραμματική περίοδο και συμφώνησε με κ. Σαντορινιό στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης που θα μοχλεύει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, επιδοτήσεις, χαμηλό δανεισμό και ιδιωτικές επενδύσεις για την κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων για τη διασύνδεση των νησιών μας όσο και των απαραίτητων λιμενικών υποδομών που θα τα υποδέχονται αξιοποιώντας τις ΑΠΕ και εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί (Dominique Ristori) συζητώντας αναλυτικά την πρόταση-πλαίσιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία του Υπουργού Γ. Σταθάκη για τα ενεργειακά νησιά.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να περιλαμβάνουν λύσεις που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τις ανάγκες σεβασμού στο περιβάλλον με χρήση καθαρών μορφών ενέργειας αλλά πρωτίστως απαντούν στις κοινωνικές ανάγκες των νησιωτών όπως έχουν αποτυπωθεί στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL