Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Νέα ήττα για την Τ.Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ήττα για την Τ.Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο

Άλλη μια ήττα υπέστη σήμερα η Τερέζα Μέι, καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο ζητά «plan B» μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία με την ΕΕ, όταν αυτή έρθει προς ψηφοφορία.

Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην γενικό εισαγγελέα, Ντόμινικ Γκριβ. Υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ 297 καταψήφισαν.

Με βάση την πρόταση αυτή, δίνεται στη πρωθυπουργός της χώρας προθεσμία μόλις τριών ημερών για να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία αν ηττηθεί την επόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι αν η κυβέρνηση χάσει στην εν λόγω ψηφοφορία, η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο κοινοβούλιο εναλλακτικό σχέδιο για το άμεσο μέλλον, καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες για το οριστικό διαζύγιο από τις Βρυξέλλες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουον κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ απλούστατα δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα και να αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία και με όλες, κατ' εμέ, τις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν από κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντ.Γκριβ.

«Εγώ διαφωνώ, όπως νομίζω και η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου. Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε αν η συμφωνία της κυβέρνησης δεν γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο, είναι να εργαστεί το κοινοβούλιο με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση, και αυτό είναι που προσπαθώ να κάνω", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29/3 και ότι η συμφωνία που έχει επιτύχει η ίδια είναι η μοναδική λύση.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, καθώς κινδύνευε να υποστεί ντροπιαστική ήττα.

Η πιθανότερη έκβαση της ψηφοφορίας της 15ης Ιανουαρίου είναι και πάλι η απόρριψη της συμφωνίας, καθώς οι βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Τ.Μέι δεν έχει επίσης καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL