Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ρώμη: Με το Ριάτσε της υποδοχής και τον Μ.Λουκάνο η Τ. Χριστοδουλοπούλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρώμη: Με το Ριάτσε της υποδοχής και τον Μ.Λουκάνο η Τ. Χριστοδουλοπούλου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Ευρώπη της υποδοχής, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού θα υποστηρίξει, μαζί με την αντιπρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Τασία  Χριστοδουλοπούλου, την υποψηφιότητα του Ριάτσε της Καλαβρίας και του δημάρχου του Ντομένικο (Μίμο) Λουκάνο για το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019.

Το «μοντέλο του Ριάτσε» και ο Λουκάνο, έχοντας υποδεχθεί χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 20 χρόνια, ανοίγοντας παιδικούς σταθμούς και σχολεία, καταστήματα και εργαστήρια, συνεταιρισμούς και συλλόγους εκεί που υπήρξε η μεταναστευτική φυγή των τοπικών πληθυσμών στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις του ιταλικού και ευρωπαϊκού Βορρά, βρέθηκαν στο στόχαστρο της εξουσίας, που με την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών από τον Σαλβίνι αισθάνθηκε ιδιαίτερα ισχυρή για να εκδικηθεί αυτούς που σήκωσαν στην Καλαβρία το κεφάλι τους στην εγκληματική Ντράνγκετα και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα αποδεικνύοντας ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, η υποδοχή και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό αποτελεί τη σωτηρία και τη ζωή ολόκληρων εγκαταλελειμμένων χωριών και περιοχών.

Ο Τζιοβάνι Μαϊόλο, ο νεαρός εκπρόσωπος των Δικτύων Αλληλέγγυων Δήμων RECOSOL, κάλεσε την Τασία Χριστοδουλοπούλου, την αντιπρόεδρο της βουλής και πρώτη υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να συμμετάσχει την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου το απόγευμα στην Ρώμη στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ριάτσε και του δημάρχου του Λουκάνο για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Για τον Μαϊόλο η παρουσία της Τ. Χριστοδουλοπούλου δεν έχει μόνο τη συμβολική αξία της γυναίκας που άνοιξε το δρόμο για να πάρουν τα παιδιά των μεταναστών την ελληνική υπηκοότητα και να ανοίξουν οι πόρτες των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών, που η κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου είχε φυλακίσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους.

Για τα Δίκτυα των Αλληλέγγυων Δήμων και τον Μαϊόλο η γειτονική Ελλάδα αποτελεί έναν φίλο και σύμμαχο για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς νεκρούς στη Μεσόγειο, για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της υποδοχής, χωρίς συρματοπλέγματα και φράκτες, χωρίς το ρατσιστικό μίσος, την ξενοφοβία και το φασισμό.

Χιλιάδες δημοκρατικών Ιταλών πολιτών στάθηκαν αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό στα δύσκολο χρόνια της κρίσης, βοήθησαν τις δομές αλληλεγγύης μας και προσπάθησαν να μην μας αφήσουν μόνους όταν η Ευρώπη μας γύριζε την πλάτη. Ίσως σήμερα έφθασε η στιγμή που η δημοκρατική και προοδευτική Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των δημοκρατικών και προοδευτικών Ιταλών που δοκιμάζονται σκληρά από την ρατσιστική, ξενοφοβική και φασιστοειδή πολιτική μιας κυβέρνησης που όχι μόνοκλείνει τα λιμάνια αλλά και που με μια πρωτοφανή βαρβαρότητα αφήνει άταφους τους νεκρούς στη θάλασσα.

Η πρόσκληση των Δικτύων Αλληλέγγυων Δήμων στην Τ. Χριστοδουλοπούλου  

Δίκτυο Αλληλέγγυων Δήμων RECOSOL
Δήμοι της γης για την κόσμο

Ρώμη 17.12.2018

Αξιότιμη κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου,

Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

γνωρίζοντας τα προηγούμενα καθήκοντά σας ως υπουργού μετανάστευσης και την ανθρώπινη και πολιτική ευαισθησία σας για αυτό το κεντρικό πρόβλημα την εποχή που ζούμε, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα [με τις ροές] θα μας τιμούσε εάν θέλετε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία για την έναρξη της εκστρατείας για την υποψηφιότητα του Ριάτσε, ενός μικρού δήμου της Καλαβρίας στην Λοκρίδα, για το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη 2019, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου στη Ρώμη.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, βρέθηκαν, συχνά μόνες τους, για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια κύματα μεταναστών, που έθεσαν σε δοκιμασία τα θεσμικά όργανα σε όλα τα επίπεδα και τους τοπικούς πληθυσμούς, που, ωστόσο, έχουν ανταποκριθεί, σε πολλές περιπτώσεις, με μια αίσθηση υποδοχής και φιλοξενίας που έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Το Ριάτσε έγινε γνωστό στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια επικαιρότητα, γιατί, χάρη σε αυτή την ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά της μικρής πόλης που ανήκε κάποτε στην Μεγάλη Ελλάδα, παρόλο που είχε αδειάσει από τη μετανάστευση, ερημωμένο από την ενδημική έλλειψη εργασίας και την σταδιακή του κατάσταση εγκατάλειψης, κατάφερε να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τα τελευταία 20 χρόνια χιλιάδες μετανάστες που έφθασαν και πέρασαν από τη γη του.

Όλα αυτά χάρις σε μια ομάδα νέων και μια κοινότητα που στάθηκε δίπλα στο δήμαρχό του, τον Ντομένικο Λουκάνο. Έναν ονειροπόλο που ήταν σε θέση να συνδυάσει από κοινού την ουτοπία ενός καλύτερου κόσμου, την καλή και έξυπνη διοίκηση και να πραγματοποιήσει ένα όνειρο, στο όνομα της ανθρωπότητας, την αξιοπρεπή υποδοχή και το σεβασμό σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από συνθήκες διαβίωσης που θυμίζουν την κόλαση, αναζωογονώντας ταυτόχρονα μέσω ενός θετικού υβριδισμού πολιτισμών, γνώσεων και δραστηριοτήτων, μια πολη που αγωνιούσε.

“Η ουτοπία δεν είναι η πτώση του τείχους, αλλά αυτό που έχει επιτευχθεί σε ορισμένα χωριά της Καλαβρίας, με επικεφαλής το Ριάτσιε”, τόνισε ο σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, στο Βερολίνο το 2009, μπροστά το Νόμπελ Ειρήνης μιλώντας για την ταινία του έκανε για το μοντέλο υποδοχής, που εφαρμόζονται σε ορισμένες πόλεις της Καλαβρίας.

“Αυτή η ιστορία - συμπλήρωσε ο Βέντερς - πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς είναι δυνατόν να συγκλίνει ο στόχος της φιλοξενίας με τον στόχο της τοπικής ανάπτυξης. Το Ριάτσε απέδειξε ότι αυτό είναι δυνατό, ανοίγοντας τις πόρτες στο μέλλον. Αυτή είναι μια τοπική εμπειρία, αλλά έχει παγκόσμια σημασία. Αποτελεί ένα μάθημα που απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Αυτό το μοντέλο, αυτό το χωριό, αυτός ο δήμαρχος σήμερα βρίσκεται κάτω από μια πολιτική επίθεση, τα τείχη, το κλείσιμο των λιμανιών, τον φόβο που στην Ιταλία και στην Ευρώπη έχει γίνει, δυστυχώς, μια φάμπρικα συναίνεσης και ταυτόχρονα μιας αμφισβητήσιμης , για πολλούς ακατανόητης δικαστικής παρέμβασης που καταδίκασε σε εκτοπισμό τον δήμαρχο Λουκάνο, βασιζόμενη σε δύο κατηγορίες, την υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης και της κατάχρησης εξουσίας, η οποία, ειλικρινά, με όλο το σεβασμό στο δικαστικό σώμα, μας αφήνει κάτι περισσότερο από αμήχανους.

Αυτό το μοντέλο απέδειξε στην Ιταλία, την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η πολιτική υποδοχής και ένταξης αποτελεί αντίδοτο στο φόβο, το οργανωμένο έγκλημα, την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη τόσων πολλών χωριών, όλων αυτών των περιοχών στο εσωτερικό της Ιταλίας και της Ευρώπης. Αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα ειρήνης για τους λαούς, σε μια εποχή που ο πόλεμος συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και περιοχές και να δημιουργεί χάος και πόνο σε όλη την περιοχή που καλύπτει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής, την Αραβική Χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή, μέχρι το Χίντου Κουχ.

Γι 'αυτό με πολλά άλλα θεσμικά τοπικά αυτοδιοικητικά δίκτυα και πολλούς ιταλικούς κοινωνικούς συλλόγους και μάλιστα άλλων ευρωπαϊκών χώρων και άλλων ηπείρων θελήσαμε να προτείνουμε το Ριάτσε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 και θα ήταν μεγάλη μας τιμή εάν θελήσετε να είστε μαζί μας εδώ στη Ρώμη, στις 20 Δεκεμβρίου, για να ανακοινώσουμε την υποψηφιότητα του Ριατσε και την εκστρατεία στήριξής της.

Με τη βεβαιότητα μιας θετικής αποδοχής της πρόσκλησής μας, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και σας στέλνουμε τους πιο θεσμούς χαιρετισμούς μας.

Τζιοβάνι Μαϊόλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL