Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Υπό ασφυκτική πίεση η Τερέζα Μέι - Eπιτάχυνση διαδικασιών Brexit χωρίς συμφωνία λέει η ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό ασφυκτική πίεση η Τερέζα Μέι - Eπιτάχυνση διαδικασιών Brexit χωρίς συμφωνία λέει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις προετοιμασίες της για την περίπτωση απουσίας συμφωνίας («no deal») με το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωσης του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής που ήταν αφιερωμένο στο Brexit.

«Οι βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς», πέταξε ο Γιούνκερ, πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το "no deal"», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία απευθύνθηκε το βράδυ της Πέμπτης στους ευρωπαίους ομολόγους της, αναφέρθηκε στις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕκαι τους ζήτησε «επιπρόσθετες εγγυήσεις».

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφιόταν στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις».

«Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς», συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των βρετανών κοινοβουλευτικών».

Ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν «πολύ άσχημη».

Η Τερέζα Μέι αδυνατούσε «να διατυπώσει τι ήθελε» και διακοπτόταν συχνά από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ -- και όχι μόνο τη Μέρκελ -- που απαιτούσε ολοένα πιο ανυπόμονα να μάθει τι περίμενε «ακριβώς», εξήγησε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή, η Μέι δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των 27 παρά μόνο αν επιστρέψει τις προσεχείς εβδομάδες στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιανουαρίου ως την προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσέφερε στη Μέι πάντως τη διαβεβαίωση ότι για το θέμα της μεθορίου με την Ιρλανδία, ο «μηχανισμός ασφαλείας» -- ή backstop στο ιδιόλεκτο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου -- με σκοπό να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα, ένα από τα ζητήματα που θορυβεί πάνω απ' όλα τους οπαδούς της «καθαρής» εξόδου, δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και μόνο «προσωρινά».

Δεσμεύεται να «εργαστεί γρήγορα για μια μεταγενέστερη συμφωνία», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ήτοι μέσα στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Μόλις 24 ώρες αφού η Μέι κατάφερε να υπερνικήσει την πρόταση μομφής από το ίδιο της το κόμμα -- η νίκη της είχε ακριβό τίμημα, αφού δεσμεύθηκε ότι θα έχει παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022 -- η πρωθυπουργός της Βρετανίας έμοιαζε να προσπαθεί απλά να κερδίσει χρόνο. Ζήτησε επανειλημμένα από τους ομολόγους της να την «εμπιστευθούν».

Διπλωμάτες προεξοφλούν ότι οι τεταμένες και κρίσιμες συνομιλίες θα επαναληφθούν το 2019 και επισημαίνουν ότι απλά δόθηκε μια ακόμη αναβολή στην οριστική έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ και οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν κατηγορηματικά το να ξαναρχίσει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία που κλείστηκε. Όπως το έθεσε ο Γιούνκερ, «δεν θα υπάρξουν νέες, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την ΕΕ. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

«Μαύρη μέρα για τη Μέι στη σύνοδο κορυφής

Στην καταστροφική εβδομάδα για την Τερέζα Μέι μετά την πύρρεια νίκη της στην εσωκομματική διαμάχη και την πρόταση μομφης, ήρθε να προστεθεί μια άλλη μαύρη μέρα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες οπως γράφει η ισπανική El Pais. Η αμήχανη Μέι και η ΕΕ που θέλει να βοηθήσει το Λονδίνο, αλλά δεν ξέρει πώς

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έφτασε στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην επίτευξη κύρωσης στο βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της ΕΕ. Αλλά οι 27 απλά αρνηθηκαν να βοηθήσουν την Μέι, διπλασιάζοντας την πίεση τους προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό για να πείσει το κοινοβούλιο της ότι η διαπραγματευόμενη συμφωνία εξόδου για περισσότερο από 20 μήνες είναι «η καλύτερη και η μόνη δυνατή», όπως επανέλαβε ο Γιούνκερ . Και μόνο όταν η Μέι δωσει κάποια εγγύηση ότι το κείμενο μπορεί να εγκριθεί, οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

«Εάν τα προβλήματα είναι στο Λονδίνο, οι λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν στις Βρυξέλλες». Με τη φράση αυτή, ευρωπαϊκές πηγές συνόψισαν το φιάσκο της προσπάθειας της Μει να πείσει τους εταίρους της ΕΕ να την βοηθήσουν να σώσει τη συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπεβαλαν ερωτήσεις στη Μέι για περισσότερο από μισή ώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης της συμφωνίας, μετά την επιβεβαίωση της απόρριψης της από ένα μεγάλο μέρος των συντηρητικών βουλευτών και της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Αλλά η Μέι δεν μπόρεσε να πείσει για τη δέσμευσή της για την επικύρωση της συμφωνιας για το Brexit που είναι ακόμα στον αέρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους «27» να εγκρίνουν τα συμπεράσματα χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Από το κείμενο απαλείφθηκε ακόμη και η δυνατότητα να προσφερθούν «νέες εγγυήσεις» που είχαν εμφανιστεί στα σχέδια την παραμονή της συνόδου κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL