Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Repubblica: Η Μέι στις Βρυξέλλες πήρε μόνο «ψίχουλα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Repubblica: Η Μέι στις Βρυξέλλες πήρε μόνο «ψίχουλα»

, όπως έξαλλου επιβεβαίωσε στο τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρετανοί δεν έχουν πολύ σαφείς ιδέες αυτή τη στιγμή» τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Μια φράση που δεν θα βοηθήσει την Μέι να «διασχίσει τη Μάγχη» και να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες. 

Η ΕΕ έκανε μόνο μια μικρή παραχώρηση, όπως αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες. Στην αιτιολογική έκθεση που αποτελείται απο περισσότερες από 500 σελίδες, τονίζεται ότι το καθεστώς της μετα-Brexit εποχής της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά, θα είναι «μόνο προσωρινό μέτρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθεί», το ιρλανδικό ζήτημα. Το αποτέλεσμα παραμένει βεβαια το ίδιο, επειδή το επίσημο κείμενο δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Επιπλέον, η πρόσθετη δήλωση δεν έχει νομική αξία, όπως ειχε ζητήσει επανειλημμένα η Μέι. Εν ολίγοις, σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε για τη Μέι και το μέλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, γράφει η ιταλική εφημερίδα. Η ΕΕ, χωρίς να θέλει να αλλάξει τη συμφωνία στο παραμικρό, προσπάθησε απλώς να δείξει μια κάποια κατανόηση προς το Λονδίνο, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό.

Δύσκολο είναι πλέον οι συντηρητικοί αντάρτες και όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο της Μέι για το Brexit, να ανακτήσουν ξαφνικά την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πίτερ Φόρστερ, ανταποκριτής της συντηρητικής Telegraph στις Βρυξέλλες, έγραψε ότι η Μέι «πρακτικά έφαγε μια κλωτσιά». Η έκφραση είναι σκληρή, αλλά είναι σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η ΕΕ στην Μέι, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετές για το Λονδίνο. 

Ωστόσο, η Βρετανίδα  πρωθυπουργός χθες μίλησε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες για σχεδόν μια ώρα (πολύ περισσότερο από τα 10 λεπτα που αρχικά είχε προγραμματιστεί) και εξήγησε ότι για να περάσει η συμφωνία για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο έπρεπε κάτι να αλλάξει. Τέλικά η Μέι έπαιξε και το χαρτί της απελπισίας και ζήτησε μια ημερομηνία έναρξης των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, κυρίως των εμπορικών, για να κατευνάσει κάπως τους αντάρτες. Ωστόσο, η ΕΕ, εξακολούθησε να είναι άκαμπτη. Τουλάχιστον η Μέι θα μπορέσει να επιστρέψει στο Λονδινο και να πει: «Έκανα οτι καλύτερο μπορούσα». Αλλά ακόμα και αυτό, σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι αρκετό για να αλλάξουν στάση οι ευρωσκεπτικιστές ανταρτες, γράφει η Repubblica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL