Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Αγώνας δρόμου της Μέι για να σώσει τη συμφωνία - Συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου της Μέι για να σώσει τη συμφωνία - Συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο

Στον απόηχο της αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι, συναντάνται σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, καθώς και τον τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνησε ότι η συνάντηση με τη Μέρκελ, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της βρετανικής πλευράς.

Στόχος αυτών των συναντήσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να  εξασφαλίσει περαιτέρω παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Ενώ ολοένα περισσότεροι βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις για την Τερέσα Μέι

H Mέι αναμένεται να συναντηθει σήμερα στις 18:00 ώρα Ελλάδος για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στις 20:15 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ενώ βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η Τερέζα Μέι πρέπει να φύγει τώρα, δηλώνει βουλευτής του Συντηρητικού της κόμματος

Η Τερέζα Μέι πρέπει να αντικατασταθεί τώρα στο ρόλο της ως πρωθυπουργού, δήλωσε σήμερα κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής στο Συντηρητικό της κόμμα ενώ παρότρυνε τους συναδέλφους του να εκκινήσουν τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της.

«Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σήμερα είναι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να συνειδητοποιήσουν ότι απλά δεν μπορούμε να παραπαίουμε έτσι…», δήλωσε ο Στιβ Μπέικερ στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Μέι ανέβαλε χθες την ψηφοφορία στη βουλή επί τη συμφωνίας της για το Brexit, καθώς κατέστη σαφές ότι θα υφίστατο ήττα, προκειμένου να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ο Μπέικερ δήλωσε ότι η πολιτική της είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της… τότε φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πολιτική είναι να αλλάξουμε πρωθυπουργό και πραγματικά πιστεύω ότι είναι καθήκον της να αποχωρήσει», δήλωσε.

Ψύχραιμη αντίδραση από τις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ - Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (...) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Το Μπρέξιτ θα συζητηθεί στην ήδη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Πέμπτη και την Παρασκευή (13η-14η Δεκεμβρίου)

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε επίσης:

Brexit: Το Βατερλώ της Μέι

Διεθνής Τύπος: Η Mέι απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL