Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Πέντε νεκροί σε δύο ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε νεκροί σε δύο ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Δύο άσχετα μεταξύ τους βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο Σικάγο και το Ντένβερ· τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο πρώτο, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στο δεύτερο.

Μακελειό σε νοσοκομείο στο Σικάγο

Στην πρώτη επίθεση, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mercy στο Σικάγο, ενέργεια που φαίνεται ότι είχε κίνητρο προσωπική διαφορά. Ο δράστης ενδέχεται να αυτοκτόνησε, γνωστοποίησαν οι αρχές.

«Τρία αθώα θύματα και ο δειλός δράστης, που δεν του αξίζει να κατονομαστεί, σκοτώθηκαν απόψε», τόνισε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άντονι Γκουλιέλμι.

«Έχουμε τέσσερις ανθρώπους που απεβίωσαν: έναν αστυνομικό, δύο γυναίκες που εργάζονταν στο νοσοκομείο, και τον κακοποιό», δήλωσε ο Έντι Τζόνσον, ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Σικάγου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τις αρχές, λίγο μετά τις 15:30 τοπική ώρα (22:30 ώρα Ελλάδας), υπήρξε μια φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, τα οποία γνωρίζονταν, στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου. Κατόπιν, το ένα από αυτά, ένας άνδρας, πυροβόλησε το άλλο, μια γυναίκα που φέρεται πως ήταν η σύντροφός του, εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

Όταν έσπευσαν στο σημείο αστυνομικοί, ο άνδρας μπήκε στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία, άλλη μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο, καθώς κι ένα στέλεχος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σκοτώθηκαν.

Ο δράστης είναι επίσης νεκρός. Υπήρξε ασάφεια νωρίτερα για το εάν αυτοκτόνησε ή έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών.

Το νοσοκομείο κλήθηκαν να εκκενώσουν για ώρες το προσωπικό και ασθενείς.

Ένας ασθενής, 61 ετών, εμφανώς σε κατάσταση σοκ, εξήγησε στο CBS News ότι ακούστηκαν πυρά μέσα στο κτίριο, γεγονός που «κατατρομοκράτησε τους πάντες».

Μια υπάλληλος του νοσοκομείου είπε στην εφημερίδα Chicago Tribune ότι όλο το προσωπικό έλαβε εντολή να κρυφτεί και να κλειδώσει τις πόρτες, κατόπιν να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. «Δεν ξέρω τι έγινε», είπε, καθώς απομακρυνόταν με λεωφορείο. «Μας είπαν να τρέξουμε να φύγουμε, αυτό κάναμε», πρόσθεσε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το προσωπικό απομάκρυνε ασθενείς με όποια μέσα είχε στη διάθεσή του.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, η βία αποτελεί γάγγραινα. Αποδίδεται κυρίως σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ειδικά για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Το 2017 καταγράφηκαν στην μητρόπολη αυτή 675 φόνοι, περισσότεροι απ' ό,τι στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες μαζί. Καταγράφηκαν επίσης 2.785 βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, κατά τις στατιστικές της αστυνομίας.

Επίθεση στο κέντρο του Ντένβερ

Άγνωστος άνοιξε πυρ σε μια γωνιά στη διασταύρωση δύο δρόμων στο κέντρο του Ντένβερ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και τέσσερις να διακομιστούν σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, ενώ ο - τουλάχιστον ένας - ύποπτος για την επίθεση διαφεύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι επιζήσαντες αρχικά φέρονταν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πάντως η αστυνομία διευκρίνισε αργότερα μέσω Twitter πως «δεν απειλείται η ζωή τους».

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο αυτό, που σημειώθηκε περί τις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας) σε μια συνοικία στο κέντρο του Ντένβερ που είναι γνωστή ως LoDo, όπου βρίσκονται ξενοδοχεία, εστιατόρια και ψηλές πολυκατοικίες.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο γήπεδο της ομάδας μπέιζμπολ Colorado Rockies.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στην εφημερίδα Denver Post ότι την επίθεση αυτή διέπραξε ένας άνδρας, που τράβηξε πιστόλι, άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων, μπήκε σε αυτοκίνητο, κοπάνησε την πόρτα κι έφυγε με ταχύτητα.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε έξι πυροβολισμούς και ότι κάποιος ανταπέδωσε τα πυρά εναντίον του δράστη καθώς έφευγε με το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε ότι τα θύματα του φάνηκε πως ήταν άστεγοι.

Αρχικά η αστυνομία του Ντένβερ είχε ανακοινώσει ότι τα θύματα ήταν τέσσερα, πριν ανεβάσει τον απολογισμό της σε πέντε.

Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν ακόμα άγνωστα. Ο δράστης διαφεύγει τη σύλληψη.

314 επιθέσεις

Το Ντένβερ και το Σικάγο δεν είναι οι μόνες αμερικανικές πόλεις όπου καταγράφονται επεισόδια του είδους - κάθε άλλο.

Κατά τον ιστότοπο Gun Violence Archive, 314 επιθέσεις με χρήση όπλων που είχαν πολλά θύματα (ή mass shootings, στην ορολογία της αστυνομίας και των ΜΜΕ για τα συμβάντα αυτής της φύσης με τουλάχιστον 4 τραυματίες ή νεκρούς) έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς.

Σχολεία, χώροι λατρείας... καμιά τοποθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής. Ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε δώδεκα ανθρώπους μέσα σε μπαρ στο Θάουζαντ Όουκς της Καλιφόρνιας τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοεμβρίου. Ενώ ένας ένοπλος σκότωσε ένδεκα πιστούς μέσα σε μια συναγωγή στο Πίτσμπεργκ (βορειοανατολικά) την 27η Οκτωβρίου.

Το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα της οπλοφορίας. Και περίπου το ένα τρίτο των νοικοκυριών στις ΗΠΑ έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL