Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Brexit: Το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνει η Τ.Μέι για τη συμφωνία με την ΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνει η Τ.Μέι για τη συμφωνία με την ΕΕ

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς το εθνικό συμφέρον. Είμαι βεβαία πως αυτό θα μας φέρει σημαντικά πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτό που ο βρετανικός λαός ψήφισε στο δημοψήφισμα», δήλωσε η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, αναφορικά με το Brexit και ενόψει του υπουργικού συμβουλίου, στις 16.00 ώρα Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ενημερώσει για την τεχνική συμφωνία με την ΕΕ. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε πως το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και πως η κυβέρνησή της δεν θα διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα. «Δεν θα ξανακάνουμε δημοψήφισμα, δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα εκπληρώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019», πρόσθεσε η ίδια.

Παράλληλα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σύγκλισης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου, σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου της συμφωνίας από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

«Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σήμερα και τις επόμενες δυο-τρεις μέρες, αλλά εάν το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να πει σήμερα το απόγευμα ότι είναι ικανοποιημένο με το κείμενο, υπάρχει η πρόταση η ομάδα δράσης της Κομισιόν να μπορέσει σήμερα το βράδυ να δημοσιεύσει ίσως το κείμενο, με τη δυνατότητα ή την πιθανότητα μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο σημερινός βρετανικός Τύπος αναφέρεται στις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε στους Συντηρητικούς και στα συνεργαζόμενα με την κυβέρνηση κόμματα, η καταρχήν συμφωνία με την ΕΕ.

Με τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει αντιδράσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου», η εφημερίδα «The Telegraph» υποστηρίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της συμφωνίας της για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, καθώς το DUP (το βόρειο-ιρλανδικό κόμμα που στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση) προειδοποίησε ότι το προσχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στη διάσπαση της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι «Financial Times» με τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι αναζητά στήριξη για το προσχέδιο συμφωνίας του Brexit», γράφουν ότι το διασπασμένο υπουργικό συμβούλιο αντιμετωπίζει κρίσιμη αναμέτρηση στην έκτακτη συνάντησή του.

«Οι υπουργοί των "Τόρις" συναντώνται για να αποφασίσουν την τύχη της συμφωνίας» γράφει ο «Guardian» όπως και «Η Μέι λέει στους υπουργούς της, αυτή είναι η συμφωνία - τώρα υποστηρίξτε με».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολυαναμενόμενη συμφωνία προτρέπει τους σκληρούς υποστηρικτές του Brexit να ζητήσουν από τους υπόλοιπους υπουργούς να εμποδίσουν τη συμφωνία. Για το χθεσινό κάλεσμα κάποιων υπουργών στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρει ότι συναντήθηκαν με την Τ.Μέι ώστε να ενημερωθούν χωρίς να τους επιτραπεί να τα πάρουν μαζί κάποια από τα έγγραφα της συμφωνίας.

Ο βασικός πυρήνας των Brexiters (Μπόρις Τζόνσον και Τζέικομπ Ρις - Μογκ), αντέδρασε αρνητικά στην προοπτική της εν λόγω συμφωνίας, σημειώνοντας ότι σκοπεύουν να την καταψηφίσουν εάν κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η «Independent» αναφέρει ότι «το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να διαμορφώσει την τύχη της Μ.Βρετανίας με την ΕΕ». Όπως υποστηρίζει, η Τ.Μέι θα προσπαθήσει να "πουλήσει" τη συμφωνία για το Brexit στα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους Ευρωσκεπτικιστές και τους φιλο-ευρωπαϊστές βουλευτές.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στις προειδοποιήσεις από το DUP, ότι «αυτό δεν είναι το σωστό Brexit», καθώς το προσχέδιο συμφωνίας θα αφήσει την Β.Ιρλανδία στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ και θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη για ανεξαρτησία των Σκοτσέζων.

Οι «The Times» με τον τίτλο «Η Τ.Μέι κατηγορείται για προδοσία καθώς φανερώνει την συμφωνία για το Brexit» αναφέρει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την αποχώρηση από την ΕΕ, βρίσκονται υπό έντονη πίεση ώστε να απορρίψουν τη συμφωνία, την ίδια στιγμή που ανώτεροι υπουργοί (υπέρμαχοι του Brexit) και το DUP ξεκίνησαν «επίθεση» κάνοντας λόγο για «άθλια παραχώρηση».

Ενημέρωση των «27» για την τεχνική συμφωνία

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώνονται σήμερα τα 27 κράτη-μέλη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν εντατικά τις προηγούμενες ημέρες για την οριστικοποίηση των στοιχείων της συμφωνίας αποχώρησης και το σχέδιο της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους επιτρόπους χθες στο Στρασβούργο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, επικαλούμενος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες και υπογράμμισε ότι δε θα σχολιάσει δημοσιεύματα καθώς «θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα ή τις επόμενες μέρες».

Tελευταία ενημέρωση: 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προβεί σε μια σύντομη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης αργότερα σήμερα μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου που εξετάζει το σχέδιο συμφωνίας Brexit, δήλωσε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η πρωθυπουργός θα κάνει μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου», τόνισε ο αξιωματούχος. «Η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο», συμπλήρωσε. «Δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ».

Ακριβώς πριν, ο υπουργός Νικ Χερντ τόνισε στο κοινοβούλιο ότι δεν υπάρχει κυβερνητικό ανακοινωθέν για το Brexit σήμερα το βράδυ.

 

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL