Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Χαμηλώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ιταλία η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαμηλώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ιταλία η Κομισιόν

Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2019, και όχι κατά 1,5%, όπως θεωρεί η κυβέρνηση Κόντε, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, η Κομισιόν ανεβάζει το ιταλικό έλλειμμα για το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και στο 3,1% για το 2020. Ενώ η πρόβλεψη της Ρώμης, για την επόμενη χρονιά, δεν ξεπερνά το 2,4%.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην επιτροπή, τόνισε με έμφαση ότι «οι προβλέψεις αυτές είναι σε σαφή αντίθεση με εκείνες της ιταλικής κυβέρνησης και απορρέουν από μια μερική και όχι προσεκτική ανάλυση του κειμένου προϋπολογισμού».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για τεχνικό ολίσθημα της Κομισιόν, που δεν θα επηρεάσει την δουλειά της ιταλικής κυβέρνησης», η οποία θεωρεί ότι «το ανώτατο όριο του ελλείμματος, παραμένει το 2,4%».

«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα όσο η οικονομική της ανάπτυξη, αν και επιβραδυνόμενη, συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική της», προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος».

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο κατά 1,0% το 2019 και 0,9% το 2020.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της υψηλότερης της δυνητικής ανάπτυξης και της χαμηλότερης ανεργίας για να προωθήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και να ξαναδημιουργήσουν ‘μαξιλάρια’ για να διευκολύνουν την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL