Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Οδεύουμε προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δηλώνει βουλευτής του DUP
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδεύουμε προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δηλώνει βουλευτής του DUP

Το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, Τζέφρι Ντόναλντσον, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. «Φαίνεται πως οδεύουμε προς μη επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter. 

Ενώ απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έχει ακόμα καταλήξει συμφωνία με την ΕΕ, με τους διαπραγματευτές να έχουν κολλήσει στη λεγόμενη ρύθμιση «backstop» που θα κρατήσει ανοικτά τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσει η Βρετανία μετά το Brexit.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «αδύνατον» να πει κανείς εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit αυτόν ή τον επόμενο μήνα. «Ωστόσο, η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία. Μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία».

Ιρλανδικά σύνορα

Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να βρουν λύση στα ιρλανδικά σύνορα που θα ικανοποιεί την Ιρλανδία, το κόμμα DUP -το οποίο διαθέτει 10 βουλευτές στη βρετανική κυβέρνηση- και το διχασμένο Συντηρητικό κόμμα της Τ.Μέι.

Η Ιρλανδία επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υποδομές στα σύνορα, το DUP επιμένει ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την ηπειρωτική Βρετανία και οι υπέρμαχοι του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία πρέπει να έχει το δικαίωμα να συνάπτει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit.

Η άρνηση του DUP να προσυπογράψει μια αρχική συμφωνία για τα σύνορα προκάλεσε την προσωρινή κατάρρευση των συνομιλιών σε ένα κρίσιμο σημείο τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν οι διαπραγματευτές βρουν έναν τρόπο για να κρατήσουν στο τραπέζι όλες τις πλευρές και να επιτρέψουν τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ένα ανοικτό σύνορο θεωρείται κρίσιμο προκειμένου να μην διαταραχτεί η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έδωσε τέλος σε αιματοχυσία δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Στόχος του «διχτυού ασφαλείας», γνωστό καιως backstop, είναι να διασφαλιστεί μια λύση στο πρόβλημα εάν δεν βρεθεί άλλη εναλλακτική.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ το Λονδίνο θέλει το backstop να είναι προσωρινό, η ΕΕ ωστόσο έχει αντιταχθεί στην όποια πρόταση με ημερομηνία λήξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL