Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Παραμονές της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο. Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων από την προηγούμενη συνεδρίαση, στις αρχές Οκτωβρίου, είναι η εισήγηση του κ. Αναστασιάδη για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης του ομοσπονδιακού κράτους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύεται ως λύση χαλαρής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα καταθέσει πιο ολοκληρωμένη πρόταση για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, δήλωσε: «Και θα καταθέσω και θα ακούσω».

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του προεδρικού, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα παρουσιάσει «νέα πρόταση» για το αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης, που έθεσε για προβληματισμό. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν έγγραφα με τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, έγγραφα επί Σχεδίου Ανάν, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος το 2010 στο εθνικό συμβούλιο -επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια- και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων. Επίσης, στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL