Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μ.Μπαρνιέ: Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit μέχρι την επόμενη εβδομάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Μπαρνιέ: Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Εφικτό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη δικαιότερη συμφωνία για το μέλλον», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «με εκδικητικό πνεύμα» απέναντι σε μια χώρα που «παραμένει σύμμαχος και εταίρος μας». Ήδη, πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι ακόμη και με μια συμφωνία, οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να προσαρμοστούν», σημειώνοντας ότι μετά το Brexit η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια.

Το κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα ήταν «πολύ υψηλό» και ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα σενάρια που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες πρόσθεσε, μιλώντας σε εκπροσώπους μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

«Το Brexit είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητή», υπογράμμισε και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενισχυθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.

Η ΕΕ είναι «ανοιχτή στην ιδέα μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ», επισήμανε, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη βρετανική πρόταση αποχώρησης. ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η Βρετανία δεν μπορεί να απολαμβάνει α λα καρτ τα οφέλη ενός μέλους της ενιαίας αγοράς».

Αναφερόμενος στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία, τόνισε ότι η ΕΕ θέλει να διεξάγονται οι μεθοριακοί έλεγχοι «με όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικό τρόπο». Ωστόσο, θα πρέπει να γίνονται στα σύνορα κτηνιατρικοί και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι στο 100% των ζώων και των ζωικών προϊόντων, και όχι μόνο στο 10% που ισχύει σήμερα, δεδομένου ότι το ΗΒ θα έχει αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

«Συμφωνούμε ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορεί να γίνονται στα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας», γιατί θα πρέπει να παραμείνουν μια ενιαία επιδημιολογική περιοχή.

Για τα βιομηχανικά προϊόντα, ο Μπαρνιέ είπε ότι "οι μόνοι ορατοί, συστηματικοί έλεγχοι" στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνουν το σκανάρισμα του bar code πάνω στις νταλίκες ή στα εμπορευματοκιβώτια, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ενώ βρίσκονται πάνω στα φέριμποτ ή στα λιμάνια.

«Κατανοώ ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι ένα ευαίσθητο θέμα από πολιτικής άποψης, όμως το Brexit ήταν επιλογή του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της ΕΕ», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η ευρωπαική πρόταση περιορίζεται «σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να αποφευχθεί ένα "σκληρό" σύνορο. Η πρόταση της ΕΕ δίνει στη Β. Ιρλανδία προνόμια που δεν απολαμβάνει καμία άλλων χώρα εκτός της ΕΕ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL