Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Παρασημοφορημένος στη Ρωσία ο δεύτερος ύποπτος για την υπόθεση Σκριπάλ»

ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής ερευνητικής ομάδας Bellingcat, ο Αλεξάντρ Μίσκιν είναι στρατιωτικός γιατρός, είχε στρατολογηθεί από την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) και παρασημοφορήθηκε πριν 4 χρόνια με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας

Η βρετανική ερευνητική ομάδα Bellingcat αποκάλυψε ότι ο δεύτερος ύποπτος για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Αλεξάντρ Μίσκιν και όχι Αλεξάντρ Πετρόφ, έχει παρασημοφορηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η εν λόγω ερευνητική ομάδα, ο Αλεξάντρ Μίσκιν είναι στρατιωτικός γιατρός και είχε στρατολογηθεί από την υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bellingcat, Κρίστο Γκρόζεφ, ο γεννημένος στις 13 Ιουλίου του 1979 στο χωριό Λόϊγκα στην περιοχή του Αρχάγγελσκ, Μίσκιν, αποφοιτήσε το 2003 ή το 2004 από τη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης.

Δύο συμφοιτητές του τον αναγνώρισαν, αλλά αρνήθηκαν να μιλήσουν για τον Μίσκιν. Η Bellingcat δεν μπόρεσε να πει με βεβαιότητα πότε στρατολογήθηκε ο Μίσκιν από την GRU.

Σύμφωνα με την Bellingcat ο Μίσκιν μπορεί να συμμετείχε σε ειδικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και την Υπερδνειστερία και στην Δυτική Ευρώπη. Η τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανία είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013, όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες κατά του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Κ.Γκρόζεφ προσέθεσε ότι ο Αλ.Μίσκιν παρασημοφορήθηκε πρίν από τέσσερα χρόνια με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας.

Στο πλήρες κείμενο της έρευνας, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα, διευκρινίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρασημοφόρησε τον Μίσκιν.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Bellingcat παραδέχθηκε ότι την πληροφορία για την παρασημοφόρηση του Μίσκιν, την έμαθαν μόνο από τα λεγόμενα συγχωριανών του.

Στο χωριό Λόιγκα την ταυτότητα του Μίσκιν επιβεβαίωσαν επτά άτομα. Οι ντόπιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι η γιαγιά του Μίσκιν έχει φωτογραφία του εγγονού της που φοράει το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας. Ωστόσο οι ίδιοι οι ερευνητές δεν είδαν την φωτογραφία αυτή.

H ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας με τις βρετανικές αρχές, τις πληροφορίες που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς της ερευνητικής ομάδας Bellingcat, που έχουν σχέση με τις αποκαλύψεις της που αφορούν στα πραγματικά ονόματα των δύο Ρώσων τους οποίους θεωρούν ότι εμπλέκονται στην «υπόθεση Σκριπάλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει τέτοιο αίτημα από το Λονδίνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, BBC, ΤASS

Δείτε όλα τα σχόλια