Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αδιαφάνεια στα επιδόματα των ευρωβουλευτών με δικαστική βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδιαφάνεια στα επιδόματα των ευρωβουλευτών με δικαστική βούλα

Οι ευρωβουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις δαπάνες που αφορούν τις έξτρα παροχές -επιπλέον των μισθών τους- σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε χθες το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ), δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στην ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η υπόθεση αφορά την προσφυγή μιας ομάδας ερευνητών δημοσιογράφων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015, έπειτα από άρνηση του Ευρωκοινοβουλίου να επιτρέψει την πρόσβαση στα έγγραφα που αφορούν τις ημερήσιες αποζημιώσεις, τις αποζημιώσεις για έξοδα ταξιδίου και τις αποζημιώσεις βουλευτικής επικουρίας των ευρωβουλευτών. Το εν λόγω ποσό -γνωστό ως "Επίδομα Γενικών Εξόδων"- ξεπερνάει τα 4.400 ευρώ μηνιαίως και οι ευρωβουλευτές το λαμβάνουν επιπλέον του κανονικού μηνιαίου μισθού τους ύψους 8.611 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι ευρωβουλευτές δεν υποχρεούνται να παρέχουν καμία απόδειξη για το πώς δαπανώνται τα χρήματα αυτά.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο χθες δικαίωσε το Ευρωκοινοβούλιο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα σχετικά έγγραφα περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

“Το ΓΔΕΕ υπενθυμίζει ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση σε έγγραφο του οποίου η γνωστοποίηση θα έθιγε την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του ατόμου. Ο δε κανόνας αυτός πρέπει να εφαρμόζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” αναφέρει η ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Αντιδρώντας στην απόφαση, η οργάνωση Transparency International E.U., που αποτελεί μέρος μιας διεθνούς κίνησης κατά της διαφθοράς, τη χαρακτήρισε “εξαιρετικά απογοητευτική”, κάνοντας λόγο για “επικίνδυνο προηγούμενο” ως προς τον τρόπο με τον οποίο δαπανάται το δημόσιο χρήμα από εκλεγμένους βουλευτές.

"Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει ένα σοβαρό χτύπημα στη διαφάνεια, επιτρέποντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κρατήσει απόλυτα μυστικές τις δαπάνες των ευρωβουλευτών. Οι δημοσιογράφοι που έφεραν στο φως την υπόθεση αναγνώρισαν σωστά ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να επιτρέπεται στους πολίτες να ελέγχουν πώς οι βουλευτές του Ε.Κ. χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων” σχολιάζει ο Νικ Αγιόσα, υπεύθυνος πολιτικής στο Transparency International E.U., υπογραμμίζοντας ότι “σε μια εποχή κατά την οποία η εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. είναι τόσο χαμηλή, με αυτή στέλνεται ένα γελοίο μήνυμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους”.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες οι ευρωβουλευτές απέρριψαν κάποιες μετριοπαθείς προτάσεις για την εισαγωγή κάποιου είδους λογοδοσίας στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω Επίδομα Γενικών Εξόδων (GEA). Ωστόσο, το θέμα δεν έχει λήξει και ενδέχεται να επανέλθει αυτή τη χρονιά.

“Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να διασφαλίσει μεγαλύτερη λογοδοσία σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των βουλευτών" δήλωσε η Χάιντι Χαουτάλα, αντιπρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων, συμπληρώνοντας ότι το προεδρείο του Κοινοβουλίου και ο πρόεδρος Ταγιάνι είναι αυτοί που αρνούνται να ενεργήσουν. “Οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν τώρα. Η μυστικότητα γύρω από τα έξοδα των βουλευτών καταστρέφει την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενθαρρύνει τους ευρωσκεπτικιστές” προειδοποιεί η ίδια, ενώ καλεί τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κρατήσουν τις αποδείξεις από τις δαπάνες τους και να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν έχουν δαπανήσει στο τέλος της θητείας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL