Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Δεκτοί σε Γαλλία Γερμανία Ισπανία και Πορτογαλία οι 58 μετανάστες του πλοίου Aquarius
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεκτοί σε Γαλλία Γερμανία Ισπανία και Πορτογαλία οι 58 μετανάστες του πλοίου Aquarius

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τη Γαλλία και την Ισπανία να υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο Aquarius το οποίο αναζητεί λιμάνι για να αγκυροβολήσει στην Ευρώπη.

Η απόφαση υποδοχής των 10 μεταναστών ελήφθη «με αλληλέγγυο και συντονισμένο τρόπο με την Ισπανία και τη Γαλλία», ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του χωρίς να διευκρινίζει πού μπορεί να αποβιβασθούν αυτοί οι μετανάστες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μάλτας, οι 48 υπόλοιποι μετανάστες θα επιβιβασθούν σε περιπολικό σκάφος σε διεθνή ύδατα και θα μεταφερθούν στη Μάλτα.

Από εκεί οι μετανάστες θα μεταφερθούν στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία. Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 μετανάστες, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10.

«Η Μάλτα και η Γαλλία και πάλι επεμβαίνουν για να λύσουν ένα αδιέξοδο με μετανάστες», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλουμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι δυνατή».

Νωρίτερα σήμερα, η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε το πλοίο Aquarius, να αποβιβάσει στη Μάλτα αντί για τη Μασσαλία σύμφωνα με πηγή του μεγάρου των Ηλυσίων.

«Είμαστε σαφείς για το γεγονός ότι δεν πρέπει να περάσει τέσσερις ή πέντε μέρες στη θάλασσα. Οι άνθρωποι πρέπει να αποβιβαστούν άμεσα», δήλωσε η ίδια πηγή.

«Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση, όπως είχε γίνει προηγουμένως» για το Aquarius, όταν, τον Ιούνιο, το πλοίο έλαβε άδεια να αποβιβάσει τους μετανάστες στη Βαλένθια, στην Ισπανία, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε διάφορες χώρες.

Σημειώνεται ότι το πλοίο έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerranée και διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέξει μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν κρυφά στην Ευρώπη.

Η κατάσταση δείχνει τις διαφωνέις που υπάρχουν στην Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία η οποία αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του Aquarius κατά το παρελθόν και οι ακτές της οποίας βρίσκονται αυτή την ώρα κοντά στο πλοίο, υπογραμμίζει το Ελιζέ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Παναμάς ακύρωσε την εγγραφή του πλοίου στο νηολόγιό του και κατά συνέπεια, το Aquarius, προς το παρόν ταξιδεύει χωρίς σημαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL