Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
«Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το Brexit»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το Brexit»

Το μπαλάκι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρίχνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Βrexit, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αδιέξοδο μετά την αδικαιολόγητη απόρριψη των προτάσεών της από τους ηγέτες της Ένωσης.

«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», δήλωσε η Τ.Μέι και πρόσθεσε ότι «τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο.»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ΄ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζ.Κόρμπιν: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια

«Τα πολιτικά παιχνίδια τόσο από την ΕΕ όσο και από την κυβέρνησή μας πρέπει να τελειώσουν επειδή η μη συμφωνία δεν είναι επιλογή», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο άιδιος πρόσθεσε ότι «η διαπραγματευτική στρατηγική της Τ.Μέι για το Brexit ήταν καταστροφή. Οι "Τόρις" έχουν περάσει περισσότερο χρόνο διαφωνώντας μεταξύ τους, παρά διαπραγματευόμενοι με την ΕΕ».

Ντ.Ράαμπ: Το Λονδίνο θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για τα σύνορα με την Ιρλανδία

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο θα φέρει νέες προτάσεις για «ήπια σύνορα» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ίδιος ωστόσο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντέιβιντ Ντέιβις, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτές θα δημοσιοποιηθούν πριν τις αποφάσεις του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι δεν θα υπάρξουν σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας» δήλωσε ο Ντ.Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «η Βρετανία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στις προτάσεις της για το Brexit και δεν θα επιτρέψει να "σαλαμοποιηθούν" χωρίς να υπάρξει μετακίνηση στις θέσεις της από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, τόνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ότι «εχουμε ήδη κάνει τεράστιους συμβιβασμούς στις "προτάσεις Τσέκερς" - από το όνομα της εξοχικής πρωθυπουργικής κατοικίας όπου το σχέδιο συμφωνήθηκε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο. Δεν έχουμε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές στο τραπέζι».

«Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να επιτρέψουμε να σαλαμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με τον συνηθισμένο τρόπο που το κάνει η ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κίνηση από την άλλη πλευρά» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Η όποια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμ.Μακρόν δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις της Μέι για το Brexit, είναι «απαράδεκτες».

Για κατάρρευση του σχεδίου της Μέι κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «τελειωμένες» τις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit μετά την «ταπείνωση», όπως την χαρακτήρισαν, ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ύστερα από το Σάλτσμπουργκ οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα πιέσουν για μια συμφωνία για το Brexit τον επόμενο μήνα, αλλά προειδοποίησαν την πρωθυπουργό της Βρετανάις ότι, εάν δεν κάνει παραχωρήσεις στο εμπόριο και στα ιρλανδικά σύνορα έως τον Νοέμβριο, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Έσπασε το Brexit σου», ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Daily Mirror, δείχνοντας την Τ.Μέι.

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφία του Reuters με την Μέι, ντυμένη με ένα κόκκινο σακάκι, να στέκεται προφανώς αμέτοχη και απομακρυσμένη από την ομάδα των ηγετών της ΕΕ.

«Ταπεινωμένη η Μέι», ανέφερε η εφημερίδα Guardian ενώ των Times ήταν «Ταπείνωση για τη Μέι».

«Διαψεύσθηκαν οι ελπίδες της Μέι για το Σάλτσμπουργκ καθώς οι ηγέτες της ΕΕ απορρίπτουν τη συμφωνία του Τσέκερς», ανέφερε δημοσίευμα των Financial Times. «Ντροπιαστική απόρριψη για την πρωθυπουργό στο Σάλτσμπουργκ», σύμφωνα με το BBC.

Η Sun προχώρησε ακόμα παραπέρα: «Οι γκάνγκστερ του Ευρώ αιφνιδιάζουν τη Μέι», αναφέρει τίτλος της εφημερίδας, μαζί με μια περιπαικτική φωτογραφία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπου εμφανίζονται ως Αμερικάνοι γκάνγκστερ με όπλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL