Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ιταλία / Ιταλία: ΟΗΕ εναντίον Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: ΟΗΕ εναντίον Σαλβίνι

Την αντιμεταναστευτική, ρατσιστική και ξενοφοβική πολιτική του Σαλβίνι έβαλε στο στόχαστρό της η νέα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ με τον ακροδεξιό πολιτικό να απαντά ότι η πρώην Πρόεδρος της Χιλής “έχει προκαταλήψεις και είναι παραπληροφορημένη”, για να καταλήξει ότι “δεν παίρνουμε μαθήματα από κανέναν”.

Από το βήμα της εναρκτήριας Συνόδου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ξεκίνησε στη Γενεύη και θα ολοκληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, η Μπατσελέτ προειδοποίησε αναφερόμενη στον ΟΗΕ ότι “σκοπεύουμε να στείλουμε προσωπικό στην Ιταλία για να αξιολογήσουμε την αναφερόμενη ισχυρή αύξηση πράξεων βίας και ρατσισμού εναντίον των μεταναστών, των ατόμων αφρικανικής καταγωγής και των Ρομά”.

“Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε την είσοδο πλοίων διάσωσης των ΜΚΟ. Η πολιτική συμπεριφορά αυτού του τύπου και οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν καταστροφικές συνέπειες για πολλά άτομα που είναι ήδη ευάλωτα” συνέχισε η Μπατσελέτ για να καταγγείλει ότι, παρ' όλο που έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ροές μεταναστών κατά το πρώτο εξάμηνο, έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Μια ανάλογη ομάδα ειδικών του ΟΗΕ θα επισκεφθεί και την Αυστρία.

“Η Ιταλία τα τελευταία χρόνια υποδέχθηκε 700.000 μετανάστες, πολλοί από τους οποίους παράνομοι, και δεν είχε τη συνεργασία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν, πολύ περισσότερο από τον ΟΗΕ, που είναι προκατειλημμένος, ανώφελα δαπανηρός και παραπληροφορημένος: οι δυνάμεις ασφαλείας διαψεύδουν ότι υπάρχει ένα κίνδυνος ρατσισμού” απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Σαλβίνι.

Τη στιγμή που ο Σαλβίνι διέγραφε ως “προκατειλημμένο”, "ανώφελο” και “παραπληροφορημένο” τον ΟΗΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε συναντιόταν στη Ρώμη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στο Σάλτσμπουργκ με τον Κόντε να ζητάει εκ νέου έναν μηχανισμό αλληλεγγύης για τη διαχείριση των μεταναστών.

Η πρωθυπουργία όμως του Κόντε δεν αντιμετωπίζει μόνο τις συμπληγάδες των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, των Ντι Μάιο και Σαλβίνι. Το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα έπρεπε να δώσει εξετάσεις στο μάθημα των αγγλικών για να προσληφθεί ως καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης δημιούργησε νέο κύκλο ειρωνικών σχολίων, που ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση ότι ο Κόντε απλώς ζήτησε τη μεταφορά της εξέτασης γιατί έπρεπε να εκπροσωπήσει τους ιταλικούς θεσμούς. Εύλογα λοιπόν οι "New York Times" διερωτήθηκαν εάν ο Κόντε ψάχνει μια εφεδρική εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας, Οικονομικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντι Μάιο συνεχίζει τις προσπάθειές του να ανακτήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ που να μην σέρνεται πίσω από την αντιμεταναστευτική και ακροδεξιά ατζέντα του Σαλβίνι προωθώντας έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στο 25% των εμπορικών καταστημάτων να ανοίγουν τις Κυριακές αντί για τη σημερινή πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο.

Ο Ντι Μάιο μάλιστα αποκάλεσε από τις οθόνες του La7 ότι μια τέτοια απόφαση αποτελούσε στοιχείο “πολιτισμού”. Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί με την πρόταση του Κ5Α, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες και οι εμπορικοί σύλλογοι είναι διαιρεμένοι, “φοβούμενοι” ιδιαίτερα το ηλεκτρονικό εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL