Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Στρίβοντας διά του Σκριπάλ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρίβοντας διά του Σκριπάλ...

Αντιμέτωπη τόσο με τις πιέσεις των Βρυξελλών όσο και με την εντεινόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση από τους υποστηρικτές του "σκληρού Brexit", η Τερέζα Μέι αναζητά για μία ακόμη φορά διέξοδο στην αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Μέι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της "έχει καταλήξει στο συμπέρασμα" ότι τα δύο άτομα που κατονομάστηκαν από δικαστικές αρχές της χώρας ως δράστες της απόπειρας φόνου, τον Μάρτιο, του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και έδρασαν κατόπιν εντολών από το "ανώτατο επίπεδο του ρωσικού κράτους".

"Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητές της" τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η GRU είναι η ίδια υπηρεσία που κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της κυβερνοεπίθεσης και της υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων από τα γραφεία των Δημοκρατικών τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η Μέι φρόντισε άλλωστε να επισημάνει ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προτού κατηγορήσει τη Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας. "Οι ενέργειες της GRU συνιστούν απειλή για όλους τους συμμάχους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τις πληροφορίες που έχουμε. Θα εντείνουμε τώρα τις συλλογικές προσπάθειές μας για να διακόψουμε τη λειτουργία και να ξεριζώσουμε αυτό το δίκτυο" σημείωσε.

Επιχειρώντας να απαντήσει προκαταβολικά στο εύλογο ερώτημα τι κίνητρο είχε η Ρωσία για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση, η Μέι εκτίμησε ότι ενδεχομένως να ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. "Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος" δήλωσε προσθέτοντας ότι "εγκειται στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη".

Λίγο νωρίτερα, Βρετανοί εισαγγελείς είχαν δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο Ρώσων οι οποίοι κατονομάστηκαν ως Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Οι ίδιοι ανακοίνωσαν ότι έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους αλλά η Βρετανία δεν πρόκειται να ζητήσει την έκδοσή τους από τη Ρωσία καθώς το ρωσικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων υπηκόων σε ξένες χώρες.

Πηγές της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής ανέφεραν, την ίδια ώρα, ότι οι δύο ύποπτοι κυκλοφορούσαν με ψευδώνυμα αλλά διέθεταν αυθεντικά ρωσικά διαβατήρια. Όπως τόνισαν, ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ, με τον οποίον δηλητηριάστηκαν ο Σκριπάλ και η κόρη του, βρέθηκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν διαμείνει.

Από το νόβιτσοκ στο Brexit

Δεν δόθηκαν απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα γιατί οι ερευνητικές αρχές επέλεξαν να δώσουν τη δεδομένη στιγμή στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο υπόπτων, που ήταν διαθέσιμα σε αυτές εδώ και μήνες. Μια εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί στην όξυνση, το τελευταίο διάστημα, της εσωκομματικής αμφισβήτησης απέναντι στη Μέι με αφορμή για μία ακόμη φορά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το Brexit.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ για να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον υπ' αριθμόν ένα αντίπαλο της Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα, τον Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε στις αρχές Ιουλίου από υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας την πρωθυπουργό για ενδοτισμό απέναντι στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του από τις ΗΠΑ, ο Χαντ δήλωσε ότι ο Τζόνσον θα γινόταν "σπουδαίος πρωθυπουργός". Διευκρίνισε ότι δεν συμφωνεί μαζί του στα πάντα αλλά φρόντισε να επισημάνει πως ο προκάτοχός του στο υπουργείο "άλλαξε την πορεία της βρετανικής Ιστορίας μέσα από την καμπάνια του για το Brexit".

O Τζόνσον, de facto ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτησή του, κράτησε και αυτή την εβδομάδα ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Μέι εκφράζοντας την ανησυχία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. "Φοβάμαι ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την Ε.Ε., με το Ηνωμένο Βασίλειο νοκ άουτ, με 12 αστέρια να γυρίζουν γύρω από το ζαλισμένο μας κεφάλι", δήλωσε.

Πιέσεις για νέες κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οι χθεσινές καταγγελίες της Βρετανίας συνοδεύονται από πιέσεις προς την Ε.Ε. για την υιοθέτηση νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Η Μέι επισήμανε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα επεκτείνοντας τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνουν τη χρήση χημικών όπλων, κυβερνοεπιθέσεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμπτωματικά ή όχι, η Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνει τις υφιστάμενες κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Βρετανία ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις που διαθέτει στη συνεδρίαση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Απαντώντας στις βρετανικές κατηγορίες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε το Λονδίνο να "μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης" προσθέτοντας πως "τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες, δεν μας λένε τίποτα".

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε, από την πλευρά του, "προβοκάτσια" την όλη υπόθεση, ενώ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιο είναι το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει το Λονδίνο. "Μιλάνε για στοιχεία αλλά δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι" σημείωσε. Τέλος, ο Βρετανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL