Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Πρόσφυγες οι νέοι οδηγοί λεωφορείων στο Μάιντς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσφυγες οι νέοι οδηγοί λεωφορείων στο Μάιντς

Όταν το καλοκαίρι του 2015 έφτασαν πολλοί πρόσφυγες στη Γερμανία, μια εταιρεία είδε ως ευκαιρία να προσλάβει ανθρώπους από τη Συρία και το Αφγανιστάν ως οδηγούς λεωφορείου. «Δεν μας νοιάζει η προέλευσή τους»

Ο Ισάν Αλ Κασέμ κατάφερε να κάνει αυτό που ονειρεύονται πολλοί πρόσφυγες. Το 2013 πήγε από τη Ναζαρέτ στη Γερμανία. Στο μεταξύ ζει με τη σύζυγο και τις δύο του κόρες και εργάζεται ως οδηγός λεωφορείου στην εταιρεία συγκοινωνιών του Μάιντς (MVG).

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πολλές γερμανικές εταιρείες είχαν την ελπίδα ότι το κύμα προσφύγων που έφτασε στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015 θα έφερνε εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, μεσολάβησαν αρκετά εμπόδια, μεταξύ άλλων και η γραφειοκρατία. Παρ' όλα αυτά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Σεπτέμβρη του 2017 στο κρατίδιο της Ρηνανίας Παλατινάτου προσλήφθηκαν 3510 άνθρωποι από τις οκτώ χώρες, από τις οποίες προέρχονται και οι  περισσότερες αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Ιράκ, το Ιράν, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Συρία. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 2019. Πρόκειται για αύξηση κατά 75%.

«Εμείς αντιμετωπίσαμε το θέμα χωρίς προκαταλήψεις» λέει ο Στέφαν Λένερ από την MVG. «Έχουμε έλλειψη οδηγών λεωφορείων και τραμ και γι' αυτό από το 2011 προσλαμβάνουμε προσωπικό από διάφορες χώρες». Στην αρχή ήταν πολίτες από την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Κροατία. Από το 2015 το προσωπικό ενισχύθηκε με Σύρους, Αφγανούς και Ιρανούς. «Για εμάς το σημαντικό είναι να βρούμε οδηγούς που να ταιριάζουν σαν άνθρωποι στην εταιρεία μας. Δεν μας ενδιαφέρει από που προέρχονται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λένερ.

Έτσι μαζί με μια συνάδελφό του επισκέφθηκε κέντρα προσφύγων αναζητώντας προσωπικό. «Μπορεί να ακούγεται λίγο απλοϊκό, έτσι χωρίς την υποστήριξη της υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας αλλά λειτούργησε» συμπεραίνει. Η ασυνήθιστη μέθοδος των δυο υπαλλήλων εξελίχθηκε σε πρότζεκτ για την εταιρεία. Σήμερα εργάζονται έξι πρόσφυγες στην MVG και τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν άλλοι πέντε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Αλ Κασέμ και τους συναδέλφους του είναι σίγουρα η γλώσσα. Καθημερινά στη δουλειά του αλλά και για την απόκτηση πιστοποιητικού που απαιτείται στη Γερμανία για τη μεταφορά προσώπων, χρειάζεται να μιλά και να καταλαβαίνει γερμανικά. «Δημιουργήσαμε μια ειδική εκπαίδευση γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν να περάσουν τις εξετάσεις» θυμάται η Ντόρις Χόρμελ, υπεύθυνη μη κερδοσκοπικής εταιρείας στο Μάιντς.

Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία μια άλλη πρωτοβουλία δείχνει πώς μπορεί να συνεχιστεί η εκμάθηση της γλώσσας ακόμη και μετά την εύρεση εργασίας. Στην εταιρεία Παμάιερ, κοντά στο Μπίλεφελντ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν παράλληλα με την εργασία τους τα μαθήματα Γερμανικών, με επίκεντρο ειδικά θέματα που αφορούν την επεξεργασία πατάτας, στην οποία ειδικεύεται η εταιρεία.

Στόχος είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα κρατίδια και εταιρείες. Πάντως ο Ισάν Αλ Κασέμ βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και θέλει να βελτιώσει τα γερμανικά του.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL