Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Με επίκεντρο το Brexit η συνάντηση Μέι - Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με επίκεντρο το Brexit η συνάντηση Μέι - Μακρόν

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι χαλαρή, αλλά η συζήτηση σοβαρή: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα στην Κυανή Ακτή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέι είναι η πρώτη επικεφαλής κράτους την οποία δέχεται ο Μακρόν στη θερινή κατοικία των Γάλλων προέδρων στο Μπρεγκανσόν.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 18:15 (τοπική ώρα, 19:15 ώρα Ελλάδας) με μια συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια θα δειπνήσουν μαζί με τους συζύγους τους, Μπριζίτ και Φίλιπ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία επιστρέφει από της διακοπές της στην Ιταλία, θα εξηγήσει στον Γάλλο πρόεδρο «τη θέση του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεν θα υπάρξουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διότι «το Παρίσι δεν επιθυμεί να αντικαταστήσει τη διαδικασία που διεξάγεται υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ», που ηγείται των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, την ώρα που Λονδίνο και Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

«Έχουμε συμφωνήσει στο 80% της συμφωνίας αποχώρησης», σχολίασε ο Μπαρνιέ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Όμως «μένει να συμφωνήσουμε σε σημαντικά σημεία», πρόσθεσε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Μέι θα μιλήσει με τον Μακρόν και για τη Λευκή Βίβλο που δημοσίευσε τον Ιούλιο το Λονδίνο, με τις προτάσεις του για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αν και το Παρίσι ακολουθεί την ευρωπαϊκή στάση: πρώτα συμφωνία για την αποχώρηση και μετά συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση.

Ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είχε δηλώσει τη Δευτέρα από το Παρίσι «ανήσυχος» για «το πραγματικό ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία».

Η Βρετανία θεωρεί τη Γαλλία ένα από τα βασικά εμπόδια στη χαλάρωση της θέσης της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, κάτι που όμως το Παρίσι διαψεύδει.

Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL