Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ζ.Ζάεφ: Φιλορώσοι Έλληνες επιχειρηματίες πίσω από βίαιες διαμαρτυρίες στην ΠΓΔΜ

ΑΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ 13.000 - 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος

«Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News τόνισε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές για τα εν λόγω περιστατικά.

Ωστόσο, ο Ζ.Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος την εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις, αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα, δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις συναλλαγές αυτές, αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, και πρόσθεσε ότι «ένα μέρος αυτών, συνδέονται με ΜΜΕ, και ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στην χώρα του. «Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε παράλληλα ότι ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα «να βοηθήσει τη χώρα να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες ώστε να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντ.Τραμπ στην ΠΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία του δημοψηφίσματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό. Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο