Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τριγμοί στην βρετανική κυβέρνηση, παραιτήθηκε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριγμοί στην βρετανική κυβέρνηση, παραιτήθηκε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Σε σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση εξελίσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπέρβαλε παραίτησή του.

Ο Τζόνσον, που είναι υποστηρικτής του λεγόμενου "σκληρού" Brexit, παραιτήθηκε σήμερα το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Ντέιβιντ Ντέιβις, που ήταν αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

"Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης" γράφει στην επιστολή παραιτήσης του, η οποία δημοσιεύτηκε στον πολιτικό ιστότοπο Guido Fawkes.

Το όνειρο του Brexit πεθαίνει αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον σημειώνει στην επιστολή αυτή ότι "το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση" και ότι η χώρα οδεύει προς ένα "μισο-Brexit".

Όπως επισημαίνει, δεν θα μπορούσε, εν πλήρει συνειδήσει, να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι "ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας" και ότι "φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες".

«Το απόγευμα, η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός τον ευχαριστεί για το έργο του», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση στελέχους της βρετανικής κυβέρνησης λόγω διαφωνιών με τον τρόπο εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Ντέιβις στην επιστολή παραίτησης του υποστήριζε ότι η πρόταση Μέι για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας με κοινούς κανόνες "δίνει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της οικονομίας μας στην ΕΕ και σίγουρα δεν επαναφέρει τον έλεγχο της βρετανικής νομοθεσίας με κανένα τρόπο".

Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν η Τ. Μέι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit "φιλικό προς τις επιχειρήσεις" ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Με βάση δηλώσεις του εκπροσώπου της, η Τερέζα Μέι αποφάσισε να ορίσει νέο υπουργό Εξωτερικών , μετά τη παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα αγωνιστεί εναντίον κάθε απόπειρας απομάκρυνσής της, μετά την παραίτηση των δύο υπουργών της, Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις και εναντίον πρότασης μομφής στην κυβέρνησή της.

Σημαντική πτώση κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τους τριγμούς στην κυβέρνηση.

Ντόναλντ Τουσκ: Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν παραμένουν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε το θέμα ότι το Brexit θα μπορούσε να ματαιωθεί, σε ένα tweet που έστειλε σήμερα αφού ο Μπόρις Τζόνσον, ένας εκ των σθεναρότερων υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Επαναλαμβάνοντας ένα σχόλιο που έκανε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παραίτηση νωρίτερα του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντόναλντ Τουσκ έγραψε το εξής μήνυμα στο Twitter:

«Οι πολιτικοί έρχονται και φεύγουν αλλά τα προβλήματα που προκάλεσαν στους ανθρώπους παραμένουν. Μπορώ μονάχα να λυπηθώ διότι η ιδέα του Brexit δεν "έφυγε" μαζί με τους Ντέιβις και Τζόνσον. Αλλά… ποιος ξέρει;».

Η παραίτηση του Τζόνσον, έγινε 30 λεπτά πριν την ομιλία της Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές  για το σχέδιό της αναφορικά με το Brexit.

Και οι δύο υπουργοί διαφωνούσαν με την Μέι για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit. Ο Τζόνσον είχε ακυρώσεις διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται.

Ανικανότητα χρεώνει στην βρετανίδα πρωθυπουργό, ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, αντίθετοι στο σχεδιασμό του Brexit που πρότεινε η Μέι, παραιτήθηκαν σήμερα με διαφορά λίγων ωρών, βυθίζοντας σε χάος την κυβέρνηση.

Ο Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Μέι πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, REUTERS, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL