Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Frontex: Η Ισπανία γίνεται η νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Frontex: Η Ισπανία γίνεται η νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τώρα η Ισπανία, που αναδεικνύεται σε μια νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη» λέει ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα WELT AM SONNTAG.

Τον Ιούνιο, είχανε περίπου 6.000 παράτυπους μετανάστες από την Αφρική στη Δυτική Μεσόγειο. «Εάν οι αριθμοί ανέβουν εκεί όπως γίνεται τελευταία, αυτό το μονοπάτι θα γίνει το πιο σημαντικό», προειδοποιεί ο Λετζερί. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν Μαροκινοί, οι άλλοι ήταν από τη Δυτική Αφρική. Όπως επισημαίνει η Frontex, οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχουν εναλλακτική διαδρομή, μέσω του Μαρόκου προς την Ευρώπη.

Ο Λετζερί υποστήριξε την ανάγκη προώθησης του σχεδίου για διεθνείς εγκαταστάσεις στέγασης στην Αφρική, ώστε κανείς να μην ελπίζει ότι θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μετά τη διάσωση του. «Εάν ο αυτοματισμός αυτός δεν υπάρχει πλέον, μπορούμε να καταπολεμήσουμε επιτυχώς το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Λετζερί.

Συνολικά, λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης σε όλη τη Μεσόγειο, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Ιουλίου, έφτασαν εφέτος περίπου 46.500 -παιδιά, γυναίκες και άνδρες- σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Γενεύη. Την ίδια περίοδο του 2017, υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει περισσότεροι από 101.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Ιουλίου του 2016, υπήρχαν 232.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αποδίδει τη μείωση των αφίξεων στις περιοριστικές πολιτικές προσφύγων και μετανάστευσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως το κλείσιμο της λεγόμενης διαδρομής των Βαλκανίων, το 2016. Σε αυτή τη διαδρομή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από περιοχές όπου επικρατεί κρίση της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας σε κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στη διάσωση, λόγω των πολλών θανάτων στη Μεσόγειο. Η διάσωση των ανθρώπων έχει ύψιστη προτεραιότητα. Η UNHCR επέκρινε χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, οι αρχές των οποίων εμποδίζουν ή καθιστούν αδύνατες τις επιχειρήσεις διάσωσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL