Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επιφυλακτικότητα στην ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ από Γαλλία και Ολλανδία

EPA

Βασική ανησυχία του Ε.Μακρόν αναφέρουν διπλωματικές πηγές είναι ότι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν μια τέτοια κίνηση «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα»

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ, Γαλλία και Ολλανδία, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Έχοντας ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν, Αλβανία και ΠΓΔΜ ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα δώσουν το «πράσινο φώς» σήμερα κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Ωσότοσ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο τον Απρίλιο ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ, αν πρώτα η Ένωση δεν προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Διπλωματικές πηγές μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν έχει αλλάξει στάση.

«Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις προτού μπορούμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προϋποθέσεων», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Γαλλία και Ολλανδία έστειλαν σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έγγραφο τον Μάιο στο οποίο επισημαίνουν την απουσία δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ενδημική διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα ως βασικούς λόγους για τους οποίους Αλβανία και πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Βασική ανησυχία του Μακρόν είναι ότι ακροδεξιοί πολιτικοί που κερδίζουν υποστήριξη με τη δέσμευση να σταματήσουν την μετανάστευση θα εκμεταλλευθούν το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Ο Ε.Μακρόν πιστεύει η ακροδεξιά ενδέχεται να αντιδράσει «εξαιτίας της φήμης της Αλβανίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Δεν θέλουν να ανοίξουν το θέμα πριν τις επερχόμενες ευρωεκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και η Γερμανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας αναφορικά με την Αλβανία και την πΓΔΜ, η Ά.Μέρκελ έχει αποφασίσει να στηρίξει τη διεύρυνση της ΕΕ ώστε να αντισταθμιστεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή, σύμφωνα με αναλυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο