Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
«Η Γερμανία μεγάλος κερδισμένος από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η Γερμανία μεγάλος κερδισμένος από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας»

«Μεγάλο κερδισμένο» της ελληνικής διάσωσης χαρακτηρίζει την Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη σε κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποκομίσει από τόκους, από το 2010.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση των «Πρασίνων», πρόκειται κυρίως για κέρδη από αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του «Securities Market Programme» (SMP) της ΕΚΤ, τα οποία αποκόμισε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και τα οποία μεταβιβάστηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Παλαιότερες συμφωνίες προέβλεπαν ότι τα κέρδη από το SMP άλλων χωρών θα εκταμιεύονταν προς την Ελλάδα με την εκπλήρωση όλων των όρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, μεταβιβάστηκε όμως προς την Ελλάδα μόνο το 2013 ένα συνολικό ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 μεταβιβάστηκε περίπου 1,8 δισεκ. προς έναν κλειστό λογαριασμό του ESM.

«Αντιθέτως προς όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία ωφελήθηκε πάρα πολύ από την κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να εξυγιαίνει τον γερμανικό προϋπολογισμό με δισεκατομμύρια από ελληνικά κέρδη τόκων», δήλωσε ο Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού των «Πρασίνων», ζητώντας ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα εφάρμοσε σκληρή λιτότητα και τήρησε τις δεσμεύσεις της. Τώρα πρέπει και το Eurogroup να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν την Αθήνα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL