Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πρόστιμο μαμούθ 1 δις ευρώ θα πληρώσει η Volkswagen για το σκάνδαλο των ντιζελοκινητήρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμο μαμούθ 1 δις ευρώ θα πληρώσει η Volkswagen για το σκάνδαλο των ντιζελοκινητήρων

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχτηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη έτσι την ευθύνη της για την υπόθεση του παράνομου λογισμικού στους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων της.

Η εισαγγελία του Μπρούνσβικ απέδειξε τις παραλείψεις της εταιρείας στο θέμα αυτό και την διέταξε να πληρώσει πρόστιμο, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Volkswagen αποδέχτηκε την απόφαση και δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή "αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα" για να ξεπεραστεί η κρίση των τελευταίων ετών.

Το 2015 η εταιρεία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων. Συνολικά, η εταιρεία είχε εγκαταστήσει αυτό το λογισμικό σε 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλον τον κόσμο. Έτσι, τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν εντός των ορίων για εκπομπή επικίνδυνων ρύπων όταν ελέγχονταν στο εργαστήριο, αλλά όταν κυκλοφορούσαν στον δρόμο ξεπερνούσαν αυτά τα όρια κατά 40 φορές.

Η καταβολή του προστίμου βάζει τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Πολλοί Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρείας οικιακών συσκευών Bosch.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη επίσης εναντίον του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, του διαδόχου του στη θέση αυτή Μάρτιν Μίλερ και του νυν προέδρου της εταιρείας Χέρμπερτ Ντις.

Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων και ο Βίντερκορν που κατηγορείται για "απάτη" και "συνωμοσία".

Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP- Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL