Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
"Ναι" στους μετανάστες, "όχι" στον Σαλβίνι, από Ισπανία και Γαλλία - Ρώμη και Παρίσι στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου για το προσφυγικό * Οι ξενοφοβικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στηρίζουν τους Ιταλούς ομοϊδεάτες / Η Αριστερά της Βαλένθια και της υποδοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ναι" στους μετανάστες, "όχι" στον Σαλβίνι, από Ισπανία και Γαλλία - Ρώμη και Παρίσι στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου για το προσφυγικό * Οι ξενοφοβικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας στηρίζουν τους Ιταλούς ομοϊδεάτες / Η Αριστερά της Βαλένθια και της υποδοχής

Η σύγχρονη Οδύσσεια των 629 μεταναστών και προσφύγων θα συνεχιστεί για ακόμη τρεις ημέρες, με πολλούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας μετά από πέντε ημέρες στο μικρό πλοίο της SOS Mediterranneè Aquarius. Η Ιταλία του Σαλβίνι, για να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έστειλε δύο σκάφη, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, για να συνδράμουν 500 περίπου πρόσφυγες, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε φαίνεται να επιλέγει τον... απομονωτισμό, απειλώντας με διπλωματικό επεισόδιο και την αναβολή της επίσκεψής του στο Παρίσι μετά τις δηλώσεις του Μακρόν και ηγετικού στελέχους της En Marche για τη στάση της Ιταλίας στο μεταναστευτικό.

Ισπανίδα υπουργός Δικαιοσύνης: Διεθνείς ποινικές ευθύνες για Ιταλία

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ντελγκάδο προειδοποίησε ότι "μπορεί να προκύψουν διεθνείς ποινικές ευθύνες για την Ιταλία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", καθιστώντας σαφές ότι η Ισπανία "δεν έκανε την καλή" δεχόμενη τους πρόσφυγες, αλλά σεβάστηκε μια υποχρέωση και ένα δικαίωμα απέναντι σε άτομα που είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια. Για τη Ντελγκάδο, επείγει η αντιμετώπιση του προσφυγικού με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Μακρόν: Κυνισμός και ανευθυνότητα

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι η στάση της Ιταλίας "περιέχει μια μορφή κυνισμού και ανευθυνότητας", ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματός του En Marche Αττάλ δήλωσε πως "η στάση της Ιταλίας είναι εμετική". Οι δηλώσεις αυτές των Γάλλων αξιωματούχων αποτελούν και άμεση κριτική εναντίον της Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου, που έχει άριστες σχέσεις με τον Σαλβίνι και τη Λέγκα του Βορρά.

Κόντε: "Όχι" σε μαθήματα υποκρισίας

Το σίγουρο είναι ότι δεν άρεσαν στην κυβέρνηση Κόντε, που με ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να δεχθεί υποκριτικά μαθήματα από χώρες που στο μεταναστευτικό προτίμησαν πάντα να στρέψουν το βλέμμα προς άλλη κατεύθυνση". Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι ανακοίνωσε τους χρησμούς του από το Twitter: "Η Ισπανία θέλει να με καταγγείλει. Η Γαλλία λέει ότι είμαι εμετικός. Εγώ θέλω να εργαστώ γαλήνια με όλους, αλλά με μια αρχή: Πρώτα οι Ιταλοί".

Ο ηγέτης του Κ5Α και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντι Μάιο απάντησε στα σχόλια των Γάλλων αξιωματούχων: "Κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία". Δηλώσεις που αναφέρονται στις απελάσεις μεταναστών από τη γαλλική αστυνομία στα ιταλογαλλικά σύνορα, στο ύψος της Βεντιμίλια, μετά τη Γένοβα, όπου έχουν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι στον αυτοκινητόδρομο, τα χειμερινά περάσματα διαμέσου των Άλπεων και πνιγμοί μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Γαλλία κολυμπώντας. Δυστυχώς όμως, το κόμμα του Ντι Μάιο και το κόμμα του Σαλβίνι είχαν επιτεθεί εναντίον των ακτιβιστών που βοηθούσαν τους μετανάστες από την πλευρά της Ιταλίας, με τη Λέγκα να ζητάει την παραδειγματική τιμωρία ακτιβιστών του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που δικάστηκαν στην Ιταλία γιατί βοήθησαν μετανάστες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας και στέλεχος του Κ5Α Τονινέλι προσπάθησε να υπερασπιστεί τον "πολιτικό πραγματισμό" που χάραξε με τον Σαλβίνι και που "δεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή κανενός", χαμηλώνοντας όμως τους τόνους της αντιπαράθεσης με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δηλώνοντας ότι "η ιταλική κυβέρνηση δεν πήρε ποτέ την απόφαση να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια", γεγονός το οποίο δεν ισχύει στη πράξη, όπως δείχνει η περιπέτεια των 629 προσφύγων του Aquarius και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κόντε για κλείσιμο των λιμανιών στα πλοία των ΜΚΟ και των άλλων εθελοντικών οργανώσεων.

Ο Σαλβίνι πάντως εμφανίζεται ως συνομιλητής του Γερμανού ομολόγου του Ζεεχόφερ, αφού σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, είχε "μακρά και φιλική συνομιλία" και σχεδιάζει να παρουσιάσει κοινές θέσεις με τη Γερμανία "για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.".

Το σίγουρο είναι ότι στο λιμάνι της Κατάνια θα έφθανε χθες το βράδυ πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού με 900 πρόσφυγες και μετανάστες που περισυνέλεξαν στη Μεσόγειο ιταλικά πλοία.

Δήμαρχος Βαλένθια: Όχι άλλοι Αϊλάν

Τη στιγμή που ο Σαλβίνι πανηγυρίζει τη "νίκη" του, στη Βαλένθια η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης και στέλεχος του ενωτικού ψηφοδελτίου της Αριστεράς Compromis έχει αναλάβει την προετοιμασία για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών κινητοποιώντας τις τοπικές αρχές, θεσμούς και εθελοντές, και ζητώντας την αλληλεγγύη και άλλων περιφερειών και των δήμων. Ο κινηματικός δήμαρχος του Compromis της Βαλένθια Ριμπό πρωτοστατεί στις προετοιμασίες με το σύνθημα" "Δεν θέλουμε άλλους Αϊλάν", αναφερόμενος στο τρίχρονο προσφυγόπουλο που πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς την Κω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL