Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ντομπρόβσκις σε Δ. Παπαδημούλη: Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντομπρόβσκις σε Δ. Παπαδημούλη: Η μεταρρύθμιση της ΟΝΕ δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία

«Η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά είναι αναγκαία για τη δημιουργία απασχόλησης, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική σύγκλιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» απάντησε η Κομισιόν, δια του αντιπροέδρου της, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Επίσης, στο αίτημα του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο απηύθυναν έκκληση και οι ηγέτες επτά κρατών μελών της Μεσογείου, κατά την Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Ντομπρόβσκις επικαλείται ότι η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει χάρτη πορείας για την εμβάθυνσή της.

Στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, στην ομιλία για την κατάσταση στην ΕΕ, (9/2017) πρότεινε ένα εργαλείο προετοιμασίας (euro accession instrument) των μη κρατών μελών της ευρωζώνης, με στόχο την ένταξή τους στο ευρώ» και ρωτούσε «πώς θα ελέγχονται οι "προτάσεις εναρμόνισης" που θα γίνονται προς αυτά τα κράτη ώστε να ενταχθούν μελλοντικά στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο επίτροπος Ντομπρόβσκις απαντά πως «ο νέος προτεινόμενος μηχανισμός σύγκλισης για μελλοντικά μέλη της ευρωζώνης θα αποτελέσει μέρος ενός νέου προγράμματος στήριξης των μεταρρυθμίσεων», που από κοινού με «μια ευρωπαϊκή λειτουργία σταθεροποίηση των επενδύσεων» αποτελούν πρόσθετα μέτρα της Κομισιόν για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της πρότασης του Μαΐου 2018 για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020 καθώς και ότι «η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη στήριξη των προτάσεών της από τους συννομοθέτες».

Με αφορμή την απάντηση Ντομπρόβσκις, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 δεν αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό έλλειμμα και τις μακροικονομικές ανισορροπίες. Αντιθέτως, αποδυναμώνει αναπτυξιακά εργαλεία, με αρνητικά αποτελέσματα για την απασχόληση και τις πολιτικές συνοχής. Η ΕΕ, και ιδίως η ευρωζώνη, οφείλουν να κινηθούν ακόμη πιο αποφασιστικά και τολμηρά για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL