Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Στροφή Σοσιαλιστών στην καθημερινότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στροφή Σοσιαλιστών στην καθημερινότητα

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ ανέλαβαν χθες τα υπουργεία τους από τους δεξιούς προκατόχους τους, ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην σκιά πρόωρων εκλογών. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα για πρώτη φορά.

Η νέα υπουργός Εργασίας, Μεταναστών και Κοινωνικής Πολιτικής Μαγκνταλένα Βαλέριο τόνισε την ανάγκη ενός “κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου”, με την “ελπίδα” της διασφάλισης των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι θα προσπαθήσει να μειώσει “άμεσα” τη ζημιά που έκανε στις εργασιακές σχέσεις η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι διαμέσου ενός διαλόγου με τα συνδικάτα.

Η υπουργός Υγείας, Κατανάλωσης και Κοινωνικού Κράτους Κάρμεν Μοντόν τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, που θα πρέπει να φτάνει στο 100% της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού και των υπηρεσιών, αντιστρέφοντας την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Ραχόι και της συρρίκνωσης της δημόσιας Υγείας.

Η Μοντόν ήταν υπουργός Υγείας στην τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια και προσπάθησε τα τελευταία τρία χρόνια να αντιστρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει ο δεξιός Εντουάρδο Θαπλάνα, πρώην δεξί χέρι του Ραχόι. Ο Θαλπάνα συνελήφθη τον Μάιο και κρατείται στην φυλακή για διαφθορά.

Η νέα υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Ρέγιες Μορότο υποσχέθηκε “αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα”, την ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα στην ισπανική οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του εμπορίου.

Μικρή περίοδος χάριτος από Unidos Podemos στον Σάντσεθ

“Ο Σάντσεθ χαμογέλασε στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες και φαίνεται ότι ξέχασε σε ένα 24ωρο ποιοι τον έκαναν πρωθυπουργό. Το PSOE έπρεπε να επιλέξει. Επέλεξε να κυβερνήσει μόνο του. Τους ευχόμαστε καλή τύχη”, τόνισε χθες ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας όμως ότι “σήμερα δεν είναι ημέρα για να ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση και θα τους δώσουμε μια ευγενική διορία δύο ή τριών εβδομάδων για να δούμε τι κάνουν” στα κοινωνικά θέματα, διευκρινίζοντας ότι δεν περιμένει ακόμη το “τηλεφώνημα του Σάντσεθ”.

To Unidos Podemos εστιάζει σε τρία σημεία τις “απαιτήσεις” του από τη νέα κυβέρνηση: τη μάχη κατά της διαφθοράς, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και την επίλυση του καταλανικού.

Η επιλογή του Φερνάνδο Γκράντε Μαρλάσκα για το υπουργείο Εσωτερικών δεν άρεσε καθόλου στον Ιγκλέσιας και το Unidos Podemos, όπως και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν τη μομφή. “Ο Μαρλάσκα είναι υπουργός του Λαϊκού Κόμματος”, κατήγγειλε ο ηγέτης του Unidos Podemos, εκτιμώντας ότι ο Αλμπέρτ Ριβέρα των Πολιτών “έμεινε σαν τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ”.

“Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κοιτά προς το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες και δεν σκέφτεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους πολιτικούς χώρους που ψηφίσαμε υπέρ της μομφής”, τόνισε η εκπρόσωπος του Unidos Podemos στη Βουλή Ιρένα Μοντέρο.

Αισιοδοξία Καταλανών εθνικιστών

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας στη Βουλή Ζοάν Ταρδά δήλωσε αισιόδοξος ότι “μια κυβέρνηση του PSOE με τη στήριξη του Unidos Podemos θα ακούει περισσότερο από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος που είχε τη στήριξη των Πολιτών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL