Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Κόντε: Διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. για απομείωση χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόντε: Διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. για απομείωση χρέους

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε χθες και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, κερδίζοντας μάλιστα και την ψήφο ανεξάρτητων και ορισμένων δεξιών βουλευτών. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μαρτίνα υποσχέθηκε σκληρή αντιπολίτευση στη “δεξιά κυβέρνηση, που με τη φορολογική μεταρρύθμισή της ευνοεί τους πιο πλούσιους”, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του Κόντε και της κυβέρνησής του γιατί έθιξε το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο Κόντε αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που δεν είχε θίξει την προηγούμενη ημέρα στη Γερουσία, με έμφαση στα προβλήματα της Νότιας Ιταλίας, την Παιδεία, τις υποδομές, το κοινωνικό κράτος.

Από τη βήμα της Βουλής ο Κόντε τόνισε ότι στοχεύει να “διαπραγματευτεί” το τεράστιο χρέος της χώρας που ξεπερνά τα 2,3 τρισ., για να υπάρξει “μια προοδευτική μείωση”, μόνο που “θα πρέπει να βρούμε πώς θα φθάσουμε” διαμέσου διαπραγματεύσεων “σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πάμε και σε αυτά τα τραπέζια για να εκφράσουμε και μια πολιτική κατεύθυνση”. Για τον Κόντε, μπορεί να δρομολογηθεί “ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για υποδομές που θα πραγματοποιηθεί και θα χρηματοδοτηθεί με το έλλειμμα, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στη βιωσιμότητα των δημοσίων χρεών”.

Ο Κόντε και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησής του, οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι, θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για τον διορισμό των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των άλλων στελεχών της κυβέρνησης και της διαχείρισης της εκτελεστικής εξουσίας, με τον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι να συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των μερικών δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL