Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ισπανία / Ισπανία: Νέα κυβέρνηση πολιτικών και περιφερειακών ισορροπιών, χωρίς Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Νέα κυβέρνηση πολιτικών και περιφερειακών ισορροπιών, χωρίς Αριστερά

H σύνθεση της νέας κυβέρνησης Σάντσεθ προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με τον νέο πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει τις κομματικές και περιφερειακές ισορροπίες, αφήνοντας όμως ανοικτό και το παράθυρο της συνεργασίας με ανεξάρτητους, ενώ το Unidos Podemos αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή “δευτέρου βαθμού” σε θεσμούς, οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου. Στο Λαϊκό Κόμμα έχει αρχίσει πραγματικός εμφύλιος για τη διαδοχική του Ραχόι, τα αίτια της ήττας και την επανεμφάνιση του Αθνάρ, που ζητάει να αναστήσει την πληγωμένη Κεντροδεξιά. Ο Σάντσεθ θα πρέπει να ολοκληρώσει έως σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησης για να ορκιστεί και να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει ως ανεξάρτητος ο αστροναύτης και μηχανικός αεροναυπηγικής Πέδρο Νούνκε, που θα αναλάβει το υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει η Μαγκνταλένα Βαλέριο, που στήριξε τον Σάντσεθ για την επιστροφή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προέρχεται από την Καστίλη Λα Μάντζα, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει η Ιζαμπέλ Θελαά, που ήταν υπουργός Παιδείας στην τοπική κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων και πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής και Εγγυήσεων το PSOE, έχοντας στηρίξει τη διγλωσσία με πρώτη γλώσσα αυτή των Βάσκων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει η εισαγγελέας Ντολόρες Ντελγκάδο, με ειδικότητα στη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και συνεργάτης του πρώην δικαστικού Μπαλτασάρ Γκαρθόν.

Ο Σάντσεθ πραγματοποίησε αρκετά ανοίγματα στο περιβάλλον της Ντίαθ, επιλέγοντας ως υπουργό Οικονομικών την Μοντέρο και τοποθετώντας ως πρόεδρο του Συμβουλίου Ομοσπονδιακής Πολιτικής του PSOE τον Φερνάντεθ Βάρα, αλλά και τις μετριοπαθείς συνιστώσες του κόμματος, επιλέγοντας για το υπουργείο Οικονομίας την Καλβίνιο, που προέρχεται από τις υπηρεσίες “λιτότητας” της Ε.Ε., γεγονός που χαιρετίστηκε από την πρόεδρο της Banco Santander Μποτίν.

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της CEOE Ροσέλ προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι “οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να σταματήσουν”.

Ο οργανωτικός γραμματέας τού Podemos Πάμπλο Ετσενίκε τόνισε χθες ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί να αναλάβει δημόσια αξιώματα “δευτέρου βαθμού”, γιατί θα αποτελούσε “ένα παράξενο... και χωρίς προηγούμενο πείραμα”, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ούτε ο Σάντσεθ ούτε κανείς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το ζήτησαν. “Εάν κοιτάξουμε σε όλον τον κόσμο, δεν θα βρούμε κανένα κόμμα με πέντε εκατομμύρια ψήφους να έχει όλους τους υπουργούς και να προσφέρει σε ένα άλλο κόμμα με πέντε εκατομμύρια ψήφους μια δεύτερη θέση... Είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση γιατί έτσι θέλησε ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν μας φαίνεται το πιο λογικό ούτε το πιο υπεύθυνο”, συμπλήρωσε ο Ετσενίκε.

Την ίδια στιγμή, στο Λαϊκό κόμμα έχει ξεσπάσει πραγματικός εμφύλιος από την επανεμφάνιση του Αθνάρ και τους ισχυρισμούς του ότι θα οδηγήσει στη νεκρανάσταση της Κεντροδεξιάς μαζί με τους Πολίτες. Οι έντονες αντιδράσεις εναντίον τον Αθνάρ μέσα στο Λαϊκό Κόμμα συνοδεύτηκαν από τον φόβο νέων δικαστικών διώξεων για σκάνδαλα μετά την απόφαση του Εθνικού Δικαστηρίου να επεκτείνει τις έρευνες για το μαύρο ταμείο του Λαϊκού Κόμματος έως και τον Αύγουστο του 2020 και μάλιστα μετά από αίτημα της Ενωμένης Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL