Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Κυβέρνηση Σάντσεθ, γένους θηλυκού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Σάντσεθ, γένους θηλυκού

Η νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα έχει μια ισχυρή ομάδα γυναικών σε βασικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Ισότητας, θα υπάρχει μια αντιπροεδρία και αυτή σε γυναίκα, ενώ η σύνθεση της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Η αλλαγή στα ηνία της κυβέρνησης της Μαδρίτης επέσπευσε και το πολιτικό τέλος της καριέρας του πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος υπό το βάρος των σκανδάλων παραιτήθηκε χθες από πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, διατηρώντας όμως την έδρα του στη Βουλή και μαζί με αυτή την απαραίτητη ασυλία.

“Ο Ραχόι φεύγει, τον έδιωξε το κύμα της αλλαγής που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 2011. Πρώτη ήταν η Αγκίρε, πριν από ένα μήνα η Θιφουέντες, σήμερα λέμε αντίο στον Ραχόι. Τώρα να πάμε να οικοδομήσουμε” τη χώρα, έγραψε στο Twitter ο Π. Ερεχόν, ο γραμματέας Στρατηγικής Ανάλυσης του Podemos, υπερασπιζόμενος το μεγάλο κίνημα των Αγανακτισμένων.

Η παραίτηση Ραχόι

“Έφτασε η στιγμή, είναι το καλύτερο για μένα, για το Λαϊκό Κόμμα και για την Ισπανία”, τόνισε συγκινημένος ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος καταθέτοντας την παραίτησή του από πρόεδρος  και ανοίγοντας τις διαδικασίες για το συνέδριο της διαδοχής του.

“Σήμερα κυβερνά κάποιος που έχασε τις εκλογές” και “έχει απορριφθεί από τους Ισπανούς”, “που δεν κέρδισε ποτέ του εκλογές” και “που έφτασε στην κυβέρνηση με τη λαϊκιστική Αριστερά και τους αποσχιστές”, ισχυρίστηκε ο Ραχόι, καλώντας το Λαϊκό Κόμμα να κάνει αντιπολίτευση, “όχι για να ρίξουμε μια κυβέρνηση, αλλά για να φέρουμε μια άλλη”.

Η καγκελάριος Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σάντσεθ και τον κάλεσε να επισκεφθεί “το γρηγορότερο” το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι “η Γερμανία και η Ισπανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την ενίσχυση της Ευρώπης”, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών

Η νέα κυβέρνηση θα έχει μία μόνο αντιπρόεδρο, την Κάρμεν Κάλβο, η οποία θα αναλάβει και το υπουργείο Ισότητας, που επανασυστήνεται μετά την κατάργησή του από τη Δεξιά που έχει αλλεργία σε θέματα του είδους, ενώ θα διαχωριστεί το υπουργείο Πολιτισμού από αυτό της Παιδείας και του Αθλητισμού. Ο Σάντσεθ θα δημιουργήσει και μια γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Επίσης θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον για το Περιβάλλον, με τη νέα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα να συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες της Ενέργειας, της Κλιματικής Αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ριμπέρα ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής στη δεύτερη κυβέρνηση Θαπατέρο.

Το υπουργείο Ισότητας ανεξαρτητοποιείται από υποδιεύθυνση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και θα το αναλάβει η 61χρονη Κάλβο, η πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Θαπατέρο, που στήριξε μαχητικά τον Σάντσεθ εναντίον της Ντίαθ. Το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει η Κάρμεν Μοντόν, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση της Βαλένθια.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζοζέπ Μπορέγ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργός Ανάπτυξης θα αναλάβει ο Χοσέ Λουίς Άβαλος, που αποτελεί τον δεύτερο στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την θέση του γραμματέα Οργανωτικού.

Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα αναλάβει η Καταλανή Μ. Μπατέτ, δεξί χέρι του Σάντσεθ και υπέρμαχος της ομοσπονδοποίησης της Ισπανίας, γεγονός που κρίνεται θετικά για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις αναγκαστικές διαβουλεύσεις με την Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων. Η Μπατέτ θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του... Ραχόι για μονιμοποίηση 300.000 υπαλλήλων με συμβάσεις αναπληρωτών ή έκτακτων.

Γυναίκες στο πηδάλιο της οικονομίας

Η 52χρονη γιατρός Μαρία Χεσούς Μοντέρο θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας την ευκαιρία στον Σάντσεθ να χρησιμοποιήσει στελέχη του κόμματος από την Ανδαλουσία, δεδομένου ότι η Μοντέρο είναι υπουργός Οικονομικών στην τοπική σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Η Μοντέρο ξεκίνησε από την ισπανική κομμουνιστική νεολαία και άρχισε να συνεργάζεται ως ανεξάρτητη με τους σοσιαλιστές από το 2002.

Η Μοντέρο είχε συγκρουστεί επανειλημμένως με τον απερχόμενο δεξιό υπουργό Οικονομικών Μοντέρο, με τον οποίο έχει συνωνυμία και καμία απολύτως σχέση.

Η 50χρονη Νάδια Καλβίνιο, η γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, καθιστώντας σαφές το ενδιαφέρον του Σάντσεθ για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τις Βρυξέλλες στο ιδιαίτερο πεδίο της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η Καλβίνιο, που είναι από τον Ακορούνια της Γαλικίας, αποτελεί τη δεύτερη πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κανιέτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL