Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ακροβασία μεταξύ ρατσιστών και λαϊκιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροβασία μεταξύ ρατσιστών και λαϊκιστών

Με ένα μίγμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας “για την κυβέρνηση της αλλαγής “ και αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση και από τη Βουλή, όπου το Κ5Α και η Λέγκα έχουν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Ο ρατσιστικός βερμπαλισμός του Ματέο Σαλβίνι και ο λαϊκισμός του Λουίτζι Ντι Μάιο έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες ενόψει του πρώτου γύρου των μερικών δημοτικών εκλογών σε 761 δήμους σε ολόκληρη την Ιταλία την Κυριακή 10 Ιουνίου, όπου τα δύο κόμματα προσπαθούν να δείξουν ότι διατηρούν τη συναίνεση που είχαν, αλλά και ότι ο ένας εταίρος υπερισχύει του... άλλου.

“Είμαστε διαφορετικοί από εσάς, αλλά ο Κόντε μπορεί να αρέσει γιατί δεν είναι σαν τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο”, τόνισε ο γερουσιαστής και πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι. “Προσέξτε γιατί η Τρόικα μπορεί να ταπεινώσει πάλι την Ιταλία”, προειδοποίησε ο γερουσιαστής και πρώην “τεχνικός” πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Τα χειροκροτήματα κέρδισε η εβραϊκής καταγωγής γερουσιαστής Σεγκρέ όταν δήλωσε από το βήμα “ευχαριστώ τον πρόεδρο Ματαρέλα που επέλεξε ως ισόβια γερουσιαστή μια γριά γυναίκα που έχει τα νούμερα του Άουσβιτς στο μπράτσο της... Υιοθετώ το κάλεσμα της εφημερίδας ‘Ρεπούμπλικα’ και θα αντισταθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε ειδικούς νόμους εναντίον των Ρομά και των Σίντι”, είπε αναφερόμενη στους φόβους διάλυσης των καταυλισμών των Ρομά από τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Λέγκας Σαλβίνι.

Οι υποσχέσεις του Κόντε

Η Ιταλία του Κόντε θα ενισχύσει τη νόμιμη άμυνα, θα καταργήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα κόψει τις παχυλές αποζημιώσεις και συντάξεις στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

Χαμηλώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης για τη ρατσιστική εκστρατεία του Σαλβίνι ο Κόντε αναφέρθηκε στη ρατσιστική δολοφονία του συνδικαλιστή από το Μάλι Σουμάιλα και τον τραυματισμό δύο άλλων μεταναστών προχθές στην Καλαβρία. Όλοι οι γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Κόντε. Η ομιλία του πρωθυπουργού κράτησε 1 ώρα και 11 λεπτά, η πλέον μακρόχρονη στην ιταλική ιστορία, και διακόπηκε 45 φορές από τα... χειροκροτήματα. Ο Κόντε θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 6.700 ευρώ, γιατί δεν είναι βουλευτής, ενώ η βουλευτική αποζημίωση φθάνει τις 13.000 ευρώ τον μήνα.

Εμείς οι... λαϊκιστές

“Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία της κυβέρνησης κατηγορούνται για λαϊκισμό και ότι είναι αντισυστημικές. Εάν λαϊκισμός είναι η συνήθεια να ακούς τις ανάγκες του κόσμου, τότε το παραδεχόμαστε... Θέλουμε να είμαστε πραγματιστές. Ακούω, εκτελώ και ελέγχω, θα είναι οι τρεις πυλώνες της κυβέρνησης”, τόνισε ο Κόντε.

Ο νέος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στα κοινωνικά δικαιώματα, τη θεσμοθέτηση κατώτατου ωρομίσθιου, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, την καταβολή δίκαιων φόρων με “στόχο την οριζόντια φορολογία Flat tax”. Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, επανέλαβε τη θέση και των δύο κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ότι οι “μεγάλοι φοροφυγάδες” θα καταλήγουν στην φυλακή, ενώ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και... μυστικούς πράκτορες.

Η Ευρώπη, το... σπίτι μας

Η Ευρώπη “είναι το σπίτι μας, ως ιδρυτική χώρα έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο δίκαιη”, τόνισε ο Κόντε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ιταλία παραμένει στο ΝΑΤΟ, αλλά θα προχωρήσει σε ανοίγματα προς τη Ρωσία και “θα προωθήσουμε την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων” εναντίον της.

Στοπ σε μετανάστες και "ψεύτικη" αλληλεγγύη

“Θα θέσουμε τέλος στο εμπόριο με τους μετανάστες, που αυξήθηκε δυσανάλογα κάτω από το πέπλο της πλαστής αλληλεγγύης”, τόνισε ο Κόντε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. “Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρατσιστές, αλλά η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της” στο μεταναστευτικό,

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κόντε δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία του στα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού

Επινίκια Σαλβίνι για Δουβλίνο

“Κερδίσαμε”, αναφώνησε ο Σαλβίνι. “Είναι μια νίκη μας. Είχαμε αντίθετη άποψη και άλλες χώρες μας ακολούθησαν, καταφέραμε να σπάσουμε το μέτωπο. Σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να έχουμε βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική”, τόνισε ο Σαλβίνι όταν πληροφορήθηκε ότι στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου.

Αντιδράσεις Τυνησίας και Μακρόν

Η κυβέρνηση της Τυνησίας κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Τύνιδα για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Σαλβίνι που θεωρεί ότι “η Τυνησία εξάγει εγκληματίες”. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας σημειώνει ότι στον Ιταλό πρέσβη εκφράστηκε “η βαθιά έκπληξη για τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το φάκελο του μεταναστευτικού που δεν εκπροσωπούν τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στη διαχείρηση της μετανάστευσης και δείχνουν ελλιπή γνώση των μηχανισμών συντονισμού ανάμεσα στις αρχές της Τυνησίας και της Ιταλίας”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε ότι “καμιά χώρα δεν μπορεί να βρει λύση από μόνη της ούτε να απομονωθεί" και ότι θα μιλήσει με τον Κόντε.

Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού

Η νέα κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την αποκαλούμενη μεταρρύθμιση Φορνέρο, και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη με 36 έτη εισφορών. Τα συνδικάτα και οι αριστεροί Ελεύθεροι και Ίσοι δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να εξετάσουν την πρόταση, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL