Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ιταλία: Σήμερα ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή για την «κυβέρνηση της αλλαγής» λαϊκιστών – ρατσιστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Σήμερα ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή για την «κυβέρνηση της αλλαγής» λαϊκιστών – ρατσιστών

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η κυκυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αναμένται να λάβει σήμερα στη βουλή μια ευρύτερη πλειοψηφία από αυτή που έλαβε χθες στη γερουσία, με 171 υπέρ, 117 κατά και 25 αποχές ανάμεσα στους 313 γερουσιστές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Η νέα κυβέρνηση διασφάλισε 10 ψήφους παραπάνω από την απόλυτη πλειψοηφία. Στην Ευρώπη διευρύνεται η ευθυγράμμισει του Σαλβίνι στο μεταναστευτικό με τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Οι κερδοσκόποι των αγορών έδωσαν σήμερα την απάντησή τους στις δηλώσεις του Κόντε για αλλαγή στρατηγικής της Ιταλίας έναντι της Ρωσίας, με την κατάργηση των κυρώσεων, και τις εντάσεις ανάμεσα στη νέα πλειοψηφία και τη δεξιά του Μπερλουσκόνι και όχι μόνο.

Στη δευτερομιλία του ο Κόντε διασφάλισε τη γερουσία ότι η νέα κυβέρνηση δεν στοχεύει να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρωζώνης, αλλά να επαναπραγμαδιατευτεί τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Με ένα μίγμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε κέρδισε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας  “για την κυβέρνηση της αλλαγής “ και σήμερα θα την εξασφαλίσει μια ευρύτερη συναίνεση  και από τη βουλή, όπου το Κ5Α και η Λέγκα έχουν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Ο ρατσιστικός βερμπαλισμός του Σαλβίνι και ο λαϊκισμός του Ντι Μάιο έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες ενόψει του πρώτου γύρου των μερικών δημοτικών εκλογών σε 761 δήμους σε ολόκληρη την Ιταλία την Κυριακή 10 Ιουνίου, όπου τα δύο κόμματα προσπαθούν όχι μόνο ότι διατηρούν τη συναίνεση που είχαν, αλλά και το κάθε ένα από αυτά na κερδίζει έναντι του... άλλου.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης 

“Είμαστε διαφορετικοί από εσάς, αλλά ο Κόντε μπορεί να αρέσει γιατί δεν είναι σαν τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο”, τόνισε ο γερουσιαστής Ρέντσι, εκτιμώντας ότι «αυτό το συμβόλαιο έχει γραφτεί με αόρατο μελάνι, που το εγγυάται μια επιταγή εν λευκώ» και ότι «αυτή την είναι μια κυβέρνηση της αλλαγής, γιατί άλλαξε το λεξιλόγιο από αυτό που χθες αποκαλούσαμε πολιτικό αλισφερίσι σήμερα το αποκαλούμε συμβόλαιο».

“Προσέξτε γιατί η Τρόικα μπορεί να ταπεινώσει πάλι την Ιταλία”, προειδοποίησε ο γερουσιαστής και πρώην “τεχνικός” πρωθυπουργός Μόντι. «Όιχι στο πρόγραμμα του Αρλεκίνου», προειδοποίησε ο Μπερνίνι της Φόρτα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Εναντιον της κυβέρνησης Κόντε τάχθηκαν και οι γερουαιαστές των αριτσερών Ελεύθερων και Ίσων. 

Αντιρατσιστικό μήνυμα από επιβιώσαντα στο Άουσιβιτς

Τα χειροκροτήματα κέρδισε η εβραϊκής καταγωγής Σεγκρέ όταν δήλωσε από το βήμα της γερουσίας “ευχαριστώ τον πρόεδρο Ματαρέλα που επέλεξε ως ισόβια γερουσιαστή μια γριά γυναίκα που έχει τα νούμερα του Άουσβιτς στο μπράτσο της... Υιοθετώ το κάλεσμα της εφημερίδας “Ρεπούμπλικα” και θα αντισταθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε ειδικούς νόμους εναντίον των Ρομά και των Σίντι”, αναφερόμενη στους φόβους διάλυσης των καταυλισμών των Ρομά από τον Σαλβίνι.    

Οι υποσχέσεις του Κόντε

Η Ιταλία του Κόντε θα ενισχύσει τη νόμιμη άμυνα, θα καταργήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, θα κόψει τις παχυλές αποζημιώσεις και συντάξεις στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.                                                 

Χαμηλώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης για την ρατσιστική εκστρατεία του Σαλβίνι ο Κόντε αναφέρθηκε στη γερουσία στη ρατσιστική δολοφονία του συνδικαλιστή από το Μάλι Σουμάϊλα και τον τραυματισμό δύο άλλων μεταναστών. Όλοι οι γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν τον Κόντε. Η ομιλία του Κόντε κράτησε 1 ώρα και 11 λεπτά, η πλέον μακρόχρονη στην ιταλική ιστορία, και διακόπηκε 45 από τα... χειροκροτήματα. Ο Κόντε θα λαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 6,700 ευρώ, γιατί δεν είναι βουλευτής, ενώ η βουλευτική αποζημίωση φθάνει τις 13.000 ευρώ το μήνα.

Εμείς οι... λαϊκιστές

“Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλειοψηφία της κυβέρνησης κατηγορούνται για λαϊκισμό και ότι είναι αντισυστημικές. Εάν λαϊκισμός είναι η συνήθεια να ακούς τις ανάγκες του κόσμου, τότε το παραδεχόμαστε... Θέλουμε να είμαστε πραγματιστές. Ακούω, εκτελώ και ελέγχω α είναι οι τρεις πυλώνες της κυβέρνησης”, τόνισε ο Κόντε.                                                                                                                

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στα κοινωνικά δικαιώματα, την θεσμοθέτηση κατώτατου ωρομίσθιου, το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, την καταβολή δίκαιων φόρων με “στόχο την οριζόντια φορολογία Flat tax”. Σε ότι αφορά την φοροδιαφυγή επανέλαβε τη θέση και των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, οι “μεγάλοι φοροφυγάδες” θα καταλήγουν στην φυλακή, ενώ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και... μυστικούς πράκτορες.  

Η Ευρώπη το... σπίτι μας

Η Ευρώπη “είναι το σπίτι μας, ως ιδρυτική χώρα έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο δίκαια”, τόνισε ο Κόντε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ιταλία παραμένει στο ΝΑΤΟ, αλλά θα προχωρήσει σε ανοίγματα προς τη Ρωσία και “θα προωθήσουμε την αναθεώρηση του συστήματος των κυρώσεων” εναντίον της. 

Στοπ σε μετανάστες και ψεύτικη αλληλεγγύη

“Θα θέσουμε τέλος στο εμπόριο με τους μετανάστες που αυξήθηκε δυσανάλογα κάτω από το πέπλο της πλαστής αλληλεγγύης”, τόνισε ο Κόντε αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. “Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρατσιστές, αλλά η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της” στο μεταναστευτικό,                                                                                                            

Άγνωστες λέξεις: Παιδεία, Πολιτισμός, Μεγάλε έργα

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κόντε δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία του στα θέματα της Παιδείας και του Πολιτισμού 

Βίσεγκραντ εναντίον... όλων;

Στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, που συζητά για την μεταρρύθμιση του Δουβλίνου οι “διευρυμένες” χώρες του Βίσεγκραντ, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Αυστρία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αντέδρασαν στην πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για υποχρεωτική υποδοχή των μεταναστών από όλες τις χώρες, ενώ το Βέλγιο ζήτησε την επιτάχυνση των απελάσεων και επαναπροωθήσεων, η Γερμανία και η νέα Ιταλία τάχθηκαν για τους δικούς τους λόγους αντίθετα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλότερους τόνους ενόψει της συνέχισης της διαβούλευσης στο επόμενο διάστημα και της αναζήτησης μιας συμβιβαστικής απόφασης. 

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μάγιερ φθάνοντας στο Λουξεμβούργο τόνισε ότι “άνοιξε μια εποικοδομητική συζήτηση, αλλά όπως είναι σήμερα δεν την δεχόμαστε”, εκτιμώντας ότι ¨δεν είναι μόνο η Ιταλία που αντιτίθεται, και οι χώρες του Βίσεγκραντ είναι αντίθετες, και η γερμανική κυβέρνηση ασκεί κριτική σε βασικά σημεία” της πρότασης της βουλγαρικής προεδρίας.                        

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Φρίτζον έθεσε το θέμα σε μια πιο ξεκάθαρη οπτική: “Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, αλλά με την άνοδο των ακροδεξιών στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί πρόβλημα να φθάσουμε σε ένα συμβιβασμό. Υπάρχει ένα πολύ πιο σκληρό πολιτικό κλίμα. Δεν πρόκειται μόνο για την Ιταλία, αλλά και την Σλοβενία”.

Ακόμη χειρότερο ήταν το σχόλιο του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης του Βελγίου Φράνκεν: “Η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου πέθανε”, κυρίως από την “μετωπική αντίθεση της Ιταλίας”, “μια εντελώς κατηγορηματική άρνηση”, την αντίθεση της Αυστρίας και την διάθεση της Γερμανίας να συνεχιστούν οι εργασίες στο κείμενο της πρότασης.   

Ο Φράνκεν πάντως εκθείασε την πολιτική που φαίνεται να υιοθετεί η νέα ιταλική κυβέρνηση τονίζοντας ότι “είναι θετικό εάν η Ιταλία αρχίζει να απωθεί τους μετανάστες από τις ακτές της και να μην τους αφήνει πια να μπαίνουν στην Σικελία”, ελπίζοντας στην επανέναρξη της πολιτικής των επαναπρωωθήσεων. “Από το 2012 δεν μπορούμε να το κάνουμε και φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι χαοτική. Πρέπει να τους στέλνουμε πίσω. Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για να ξεφύγουμε από το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.                                                                                       

Επινίκια Σαλβίνι

“Κερδίσαμε”, αναφώνησε ο Σαλβίνι. “Είναι μια νίκη μας. Είχαμε αντίθετη άποψη και άλλες χώρες μας ακολούθησαν, καταφέραμε να σπάσουμε το μέτωπο. Σημαίνει ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να έχουμε βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική”, τόνισε ο Σαλβίνι, που είχε δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του “στις νέες πολιτικές για το άσυλο, γιατί αφήνουν μόνες της χώρες της Μεσογείου, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Μάλτα”.       

Η αυστριακή ακροδεξιά στην... προεδρία

Ακόμη χειρότερο φαίνεται να διαμορφώνεται το κλίμα με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αυστρία μετά το τέλος της 6μηνης βουλγαρικής προεδρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Κικλ δήλωσε ότι “η Ιταλία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος” και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια συμφωνία για το άσυλο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Βουλγαρίας, ενώ υποσχέθηκε ότι το Σεπτέμβριο η Βιέννη “θα παρουσιάσουμε μια μικρή κοπερνίκεια επανάσταση” για την πολιτική του ασύλου.

Αντιδράσεις Τυνησίας και Μακρόν

Η κυβέρνηση της Τυνησίας κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Τύνιδα για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Σαλβίνι που θεωρεί ότι “η Τυνησία εξάγει εγκληματίες”. Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας σημειώνει ότι στον Ιταλό πρέσβη εκφράστηκε “η βαθιά έκπληξη για τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το φάκελο του μεταναστευτικού.. που δεν εκπροσωπούν την συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στη διαχείρηση της μετανάστευσης και δείχνουν μια ελλειπή γνώση τω μηχανισμών συντονισμού ανάμεσα στις αρχές της Τυνησίας και της Ιταλίας”.                                                      

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προειδοποίησε ότι “καμιά χώρα δεν μπορεί να βρει λύση από μόνη της ούτε να απομονωθεί, θα μιλήσω με τον Κόντε”.       

Χαιρετισμούς από... Όρμπαν                                                                                

“Είχα μια μεγάλη και φιλική τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που μας ευχήθηκε καλή δουλειά και ότι θα εργαστούμε για να αλλάξουμε τους κανόνες αυτής της ΕΕ”, τόνισε τη Δευτέρα ο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στη Σικελία.

Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού

Η νέα κυβέρνηση στοχεύει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την αποκαλούμενη μεταρρύθμιση Φορνέρο, και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 με 36 έτη εισφορών. Τα συνδικάτα και οι αριστεροί Ελεύθεροι και Ίσοι δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους να< εξετάσουν την πρόταση, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής.                                      

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL