Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Ισπανία: Δύο γυναίκες στα οικονομικά υπουργεία, η δεξιά “ορφανή” από τον Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Δύο γυναίκες στα οικονομικά υπουργεία, η δεξιά “ορφανή” από τον Ραχόι

Του Αργύρη Παναγόπουλου

“Ο Ραχόι φεύγει, τον έδιωξε το κύμα της αλλαγής που ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 2011. Πρώτη ήταν η Αγκίρε, πριν από ένα μήνα η Θιφουέντες, σήμερα λέμε αντίο στο Ραχόι. Τώρα να πάμε να οικοδομήσουμε” την χώρα, έγραψε στο Twitter ο Ερεχόν, ο γραμματέας Στρατηγικής Ανάλυσης του Podemos, υπερασπιζόμενος το μεγάλο κίνημα των Αγανακτισμένων και αποτελώντας έναν από τους πρώτους που.. χαιρέτησαν την παραίτηση του Ραχόι και από πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος.

Η παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι από τη θέση του προέδρου του Λαϊκού Κόμματος συνοδεύτηκε από την ευφορία της δημοκρατικής και προοδευτικής Ισπανίας για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Σάντσεθ και την ευαισθησία που φαίνεται να δείχνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.

Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, άλλα έχουν διαρρεύσει τα ονόματα ορισμένων υπουργών, κυρίως από τον στενό πυρήνα του κόμματος που στήριξε τον Σάντσεθ στη μάχη του για να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

“Αντιός” από Ραχόι

“Έφθασε η στιγμή, είναι το καλύτερο για μένα, για το Λαϊκό Κόμμα και για την Ισπανία”, τόνισε συγκινημένος ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος καταθέτοντας την παραίτησή του από πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος και ανοίγοντας τις διαδικασίες για το συνέδριο της διαδοχικής του.

Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στους Πολίτες και τον ηγέτη τους Ριβέρα, αλλά δεν εμφάνισε κανένα στοιχείο αυτοκριτικής, με εξαίρεση το καταλανικό, και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματός του καταγγέλλοντας ότι “σήμερα κυβερνά κάποιος που έχασε τις εκλογές” και “έχει απορριφθεί από τους Ισπανούς”, “που δεν κέρδισε ποτέ του εκλογές” και “που έφθασε στην κυβέρνηση με την λαϊκιστική αριστερά και τους αποσχιστές”.

Ο Ραχόι κάλεσε το Λαϊκό Κόμμα να κάνει αντιπολίτευση “όχι για να ρίξουμε μια κυβέρνηση, αλλά για να φέρουμε μια άλλη”. “Τώρα περιμένουμε να δούμε εάν ο Σάντσεθ έχει την πλειοψηφία για να κυβερνήσει την χώρα... και που δεν σταμάτησε από το 20016 να έχει την ιδέα σχηματισμού μιας κυβέρνησης Φρανκενστάιν, μαζί με τη χειρότερη παρέα που θα μπορούσε να έχει”, συμπλήρωσε ο Ραχόι.

Τουσκ και Μέρκελ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ είχε την πρώτη του “εποικοδομητική και φιλοευρωπαϊκή” συνομιλία του με τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Twitter, ελπίζοντας να τον συναντήσει στη Σύνοδο Κορυφής τις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η καγκελάριος Μέρκελ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σάντσεθ και τον κάλεσε να επισκεφθεί “το γρηγορότερο” το Βερολίνο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι “η Γερμανία και η Ισπανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την ενίσχυση της Ευρώπης”, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια μόνο αντιπρόεδρο, την Κάλβο, που θα αναλάβει και το υπουργείο Ισότητας, που επανασυστήνεται μετά την κατάργησή του από τη δεξιά που έχει αλλεργία σε θέματα του είδους, ενώ θα διαχωριστεί το υπουργείο Πολιτισμού από αυτό της Παιδείας και του Αθλητισμού.

Ο Σάντσεθ θα δημιουργήσει και μια γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και θα διατηρήσει τον διαχωρισμό του υπουργείο Οικονομικών από το Οικονομίας, παρά το γεγονός ότι οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις συγκέντρωναν πάντα τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον για το Περιβάλλον, με τη νέα υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ριμπέρα, να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες της Ενέργειας, της Κλιματικής Αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ριμπέρα ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής στη δεύτερη κυβέρνηση Θαπατέρο.

Το υπουργείο Ισότητας ανεξαρτητοποιείται από υποδιεύθυνση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και θα το αναλάβει η 61χρονη Κάλβο, η πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Θαπατέρο και στήριξε μαχητικά τον Σάντσεθ εναντίον της Ντίαθ.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μπορέγ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργός Ανάπτυξης θα αναλάβει ο Χοσέ Λουίς Άβαλος, που αποτελεί τον δεύτερο στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος αναλαμβάνοντας την θέση του γραμματέα Οργανωτικού.

Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης θα αναλάβει η Καταλανή Μπατέτ, δεξί χέρι του Σάντσεθ και υπέρμαχος της ομοσπονδοποίησης της Ισπανίας, γεγονός που κρίνεται θετικά για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις αναγκαστικές διαβουλεύσεις με την Καταλωνία και την Χώρα των Βάσκων. Η Μπατέτ θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του Ραχόι για μόνιμες προσλήψεις 300 χιλιάδων υπαλλήλων με συμβάσεις αναπληρωτών ή έκτακτων.

Ο Σάντσεθ συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη του κόμματος και προσωπικότητες για την ανάληψη των υπολοίπων 7 υπουργείων, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Αμύνης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Παιδείας και Αθλητισμού, Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και του υπουργείου Γεωργίας.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας θα εστιάσει επίσης το ενδιαφέρον του στα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των επιστημών και των νέων τεχνολογιών, της βιομηχανίας και της πολιτικής για την κατοικία, τομείς που αναμένονται παρεμβάσεις τόσο στο θεσμικό επίπεδο όσο και της ανάληψης των αρμοδιοτήτων αυτών από δυναμικά στελέχη του κόμματος ή “ανεξάρτητους”.

Οι σοσιαλιστές αναζητούν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στη βουλή γιατί η Ρόμπλες θα αναλάβει υπουργείο, παρόλο που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πιο θα είναι.

Η Μοντέρο στο υπουργείο Οικονομικών

Η 52χρονη γιατρός Μαρία Χεσούς Μοντέρο θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, προσφέροντας την ευκαιρία στον Σάντσεθ να χρησιμοποιήσει στελέχη του κόμματος από την Ανδαλουσία, δεδομένου ότι η Μοντρέρο είναι υπουργός Οικονομικών στην τοπική σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας.

Η Μοντέρο ξεκίνησε από την ισπανική κομμουνιστική νεολαία και ξεκίνησε να συνεργάζεται ψς ανεξάρτητη με τους σοσιαλιστές από το 2002, όταν ανέλαβε τη θέση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικού Κράτους στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας με πρόεδρο τον Τσάβεθ, για να την διατηρήσει για επόμενα δεκαέξι χρόνια ως τοπική υπουργός Οικονομικών με προέδρους πρώτο τον Γκρινιάν και σήμερα τη Ντίαθ.

Η Μοντέρο είχε συγκρουστεί επανειλημμένως με τον απερχόμενο δεξιό υπουργό Οικονομικών Μοντέρο, με τον οποίο έχει συνωνυμία και καμία απολύτως σχέση.

Η Καμβίνιο στο υπουργείο Οικονομίας

Η 50χρονη Νάδια Καλβίνιο, η γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, καθιστώντας σαφές το ενδιαφέρον του Σάντσεθ για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τις Βρυξέλλες στο ιδιαίτερο πεδίο της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Καλβίνιο, που είναι από τον Ακορούνια της Γαλικίας, αποτελεί τη δεύτερη πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τον Επίτροπο ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κανιέτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL