Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο γκεμπελισμός της κουτσουλιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γκεμπελισμός της κουτσουλιάς

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος Γερμανός τουρίστας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα. Και όταν προσγειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου είδε απλωμένο στο περίπτερο το πρωτοσέλιδο της "Tagesspiegel" με ένα εμβληματικό κολάζ από τις πιο γνωστές φωτογραφίες από τα εγκλήματα των Ναζί. Και τίτλο: “Ο Χίτλερ και οι Ναζί είναι μόνο μια κουτσουλιά στα 1.000 και πλέον χρόνια της επιτυχημένης γερμανικής Ιστορίας”. Η πρώτη αντίδρασή του θα ήταν να τρίψει τα μάτια του με απορία: Σε ποια χώρα γύρισα; Και η δεύτερη -εάν δεν ανήκει στη μικρή μειοψηφία των ακροδεξιών- θα ήταν οργή: Ποιο κάθαρμα τόλμησε να το πει αυτό;

Για την πλειονότητα των Γερμανών το να συγκρίνει κανείς τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ, τα πενήντα εκατομμύρια των νεκρών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Ολοκαύτωμα με “κουτσουλιά” είναι τουλάχιστον βλασφημία. Το να τα αρνείται δε, είναι ποινικό αδίκημα. Για τους νεόκοπους πολιτικούς αστέρες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) η βλασφημία είναι το προσφιλές τους σπορ. Το όχημά τους να προκαλούν -ξυστά στο όριο της νομιμότητας- και να κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση. Με τρόπο που να χαϊδεύει τα ταπεινότερα ένστικτα του γερμανικού λαού, που να παραπέμπει στο “Πρώτα η Γερμανία”, που πολλοί θέλουν να ακούνε. Μπορεί η πλειονότητα των Γερμανών να εξοργίστηκε με τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD -της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γερμανική Βουλή, για να μη ξεχνιόμαστε- που μίλησε περί κουτσουλιάς, αλλά είναι πολλοί αυτοί -περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του Γκάουλαντ- που είπαν μέσα τους “να αγιάσει το στόμα σου, μέχρι πότε θα πληρώνουμε για τον Χίτλερ”.

Πάντως, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην της AfD, βγήκε να καταγγείλει με σκληρή γλώσσα αυτή την “απαράδεκτη και χυδαία σχετικοποίηση της Ιστορίας”, ενώ ο Γκάουλαντ, ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά εκφράσεις που παραπέμπουν στο Τρίτο Ράιχ, για να τις μισο-πάρει πίσω αφού προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ισχυρίστηκε ότι παρεξηγήθηκε, και δη από αυτούς “που θέλουν να κάνουν κακό στην AfD”. Προφανώς, ακολουθεί τις συμβουλές ενός από τους πρωταγωνιστές της “κουτσουλιάς”: Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL