Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κρεσέντο ρατσισμού και λαϊκισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρεσέντο ρατσισμού και λαϊκισμού

Ένας 29χρονος από το Μάλι δολοφονήθηκε καθώς μάζευε παλιοσίδερα για ένα κομμάτι ψωμί, την ώρα που ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι απειλούσε με απελάσεις πρόσφυγες και μετανάστες ενώ "ξεσπάθωνε" κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ιταλία “θα ψηφίσει εναντίον του ντοκουμέντου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., γιατί αντί να βοηθά πλήττει περαιτέρω την Ιταλία και τις χώρες της Μεσογείου διευκολύνοντας τα συμφέροντα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης” είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος δεν θα παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών για το μεταναστευτικό αλλά θα βρίσκεται σήμερα στη Γερουσία, που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει την Τετάρτη και η Βουλή.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αλλεπάληλων ρατσιστικών και ξενοφοβικών δηλώσεων στη Σικελία, ενόψει των μερικών δημοτικών εκλογών του Ιουνίου, ο Σαλβίνι επιτέθηκε στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου,καθώς και εναντίον του Σόρος που αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Λέγκας του Βορρά με τη Ρωσία του Πούτιν. Στο στόχαστρο Σαλβίνι βρέθηκαν επίσης οι ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις, αφού, κατά τον ίδιο, αποτελούν “τους βοηθούς των διακινητών στα λιμάνια”. “Θα πάμε στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη για να συμφωνήσουμε τη μείωση των αναχωρήσεων προς το κοινό συμφέρον και θα αυξήσουμε την αριθμό των απελάσεων”, τόνισε ο Σαλβίνι, προειδοποιώντας ότι “η Σικελία δεν θα γίνει το στρατόπεδο μεταναστών της Ευρώπης”. Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 75% από το καλοκαίρι του 2017.

Ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά επιτέθηκε εναντίον της Τυνησίας, που “συχνά και με τη θέλησή της εξάγει κατάδικους”, παραβλέποντας το γεγονός ότι 47 τουλάχιστον άτομα έχασαν τη ζωή στα ανοιχτά της χώρας προσπαθώντας να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.

Ρατσιστικό έγκλημα στην Καλαβρία

Στην Καλαβρία ένα άτομο σταμάτησε το αυτοκίνητό του, έβγαλε όπλο και δολοφόνησε έναν 29χρονο μετανάστη από το Μάλι και τραυμάτισε άλλους δύο, γιατί έκαναν το “έγκλημα” να μαζεύουν εγκαταλελειμμένα σίδερα για να τα πωλήσουν στην ανακύκλωση. Οι κοινότητες των μεταναστών της Καλαβρίας έκλεισαν δρόμο έξω από καταυλισμό και έκαψαν λάστιχα και τα τοπικά συνδικάτα κήρυξαν απεργία.

Ο Σαλβίνι βέβαια δεν πτοείται από αυτά, αλλά έφτασε στο σημείο να απειλεί με μήνυση τον συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος δήλωσε: “Να δείξουμε ανυπακοή σε αυτόν τον υπουργό Εσωτερικών, αυτό το άτομο θέλει να πνίξει ανθρώπους. Ο Σαλβίνι δεν έχει απαντήσεις για το μεταναστευτικό, μόνο τη γενική καταστολή... Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε αυτόν τον φανφαρόνο, για να σταματήσουμε όλη τη βία του Ματέο Σαλβίνι”.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να καθησυχάσει και τις κοινότητες των ομοφυλοφίλων και τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της Ιταλίας, που εξεγέρθηκαν μετά τις δηλώσεις του ίδιου και του νέου υπουργού Οικογένειας Φοντάνα ότι “οικογένειες είναι μόνο αυτές που έχουν μαμά και μπαμπά, γιατί οι άλλες δεν υπάρχουν”. “Κανείς δεν θέλει να διαγράφει τους νόμους για τις εκτρώσεις και τις πολιτικές ενώσεις - γάμους. Οι Ιταλοί, ετερόφυλοι και ομοφυλόφιλοι, μου ζητούν λιγότερους φόρους, γρήγορη Δικαιοσύνη και περισσότερη ασφάλεια, δεν μου ζητάνε κάτι άλλο”, τόνισε ο αρχηγός της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι καταφέρεται και εναντίον Ιταλών πολιτών που έχουν το... μειονέκτημα να έχουν το λάθος χρώμα δέρματος. Τα αντιρατσιστικά σχόλια του Μπαλοτέλι δεν άρεσαν στον Σαλβίνι, που φρόντισε να “παγώσει” με έμμεσο τρόπο κάθε σκέψη του ποδοσφαιριστή ότι ένας... μαύρος θα μπορούσε να γίνει αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ιταλίας.

Πρώτα οι επιχειρήσεις στη μείωση φόρων

Η πολυδιαφημισμένη μείωση των φόρων από τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και μετά θα επεκταθεί στους απλούς πολίτες, όπως κατέστησε σαφές ο Μπανιάι της Λέγκας του Βορρά, που ενδέχεται να αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Μπανιάι, η υιοθέτηση της οριζόντιας φορολογίας Flat Tax θα ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις του 2019 και για τα φυσικά πρόσωπα από το 2020. Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν σήμερα φόρο 24%, αφού η κυβέρνηση Ρέντζι τον είχε μειώσει ήδη από το 27,5%. Ο Μπανιάι τόνισε επίσης ότι δεν σχεδιάζεται αύξηση του ΦΠΑ.

Ντι Μάιο: Όχι στη νομιμοποίηση της φτώχειας

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Λ. Ντι Μάιο έκανε απευθείας επίθεση εναντίον του νόμου του Ρέντζι για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων Jobs Act κατά τη διάρκεια της “Γιορτής της κυβέρνησης της αλλαγής” στη Ρώμη, που είχε προγραμματιστεί στην αρχή ως διαδήλωση εναντίον του Ματαρέλα και της κυβέρνησης Κοταρέλι.

Ο Ντι Μάι παρουσιάστηκε στη “Γιορτή” με έναν επιχειρηματία που οδηγήθηκε σε πτώχευση εξαιτίας του... Jobs Act. “Από τη Δευτέρα”, ο επιχειρηματίας αυτός “θα είναι ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για τη μεταρρύθμιση του Jobs Act και θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες αυτής της χώρας που κατακρεουργήθηκαν από το κράτος. Σήμερα το κράτος είμαστε εμείς”, τόνισε ο Ντί Μάιο, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο νόμος Jobs Act αποτέλεσε “δώρο” του Ρέντζι στους επιχειρηματίες και έπληξε ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL