Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Διάλογος δευτέρου βαθμού με την Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος δευτέρου βαθμού με την Αριστερά

H κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ θα ορκιστεί την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, ενώ αυτή του δεξιού Μαριάνο Ραχόι αποχώρησε χωρίς να δημοσιεύσει τα “πόθεν έσχες” των υπουργών και των στελεχών της, φανερώνοντας την πλήρη αδιαφορία της για τους κανόνες διαφάνειας που ισχύουν στην Ισπανία και όχι μόνο.

Ο Σάντσεθ θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση από τον σκληρό πυρήνα των σοσιαλιστών που τον στήριξαν στο αγώνα του κατά της Δεξιάς καθώς και για την επάνοδό του στην ηγεσία του κόμματος, ενώ θα υπάρξουν και ορισμένοι “ανεξάρτητοι” υπουργοί, που κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην Αριστερά και το Unidos Podemos.

Ο γραμματέας Οργανωτικού του PSOE Λ. Άβαλος και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες δηλώνουν ότι η μικρή ομάδα των 84 βουλευτών που διαθέτουν οι σοσιαλιστές απαιτεί να διατηρούν διαρκή διάλογο με όλα τα κόμματα που στήριξαν τη μομφή εναντίον του Ραχόι και ότι αυτά τα κόμματα, παρ’ όλο που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης, θα εκπροσωπηθούν στους θεσμούς και τους κρατικούς οργανισμούς και εταιρείες, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έως το Διοικητικό Συμβούλιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTVE.

Η Δεξιά αντιπολιτεύεται τον προϋπολογισμό της

Η Δεξιά και οι λαϊκιστές Πολίτες σχεδιάζουν να καταθέσουν στη Γερουσία τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ραχόι, που οι ίδιοι ψήφισαν, δεδομένου ότι το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος. Στόχος της Δεξιάς είναι να δημιουργήσει τα περισσότερα δυνατά προβλήματα στο PSOE και στις σχέσεις του με τους δεξιούς Βάσκους αλλά και σημερινούς συμμάχους του PNV, που είχαν εξασφαλίσει από τον Ραχόι 540 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Η πλειοψηφία που ανέτρεψε τον Ραχόι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη διαμόρφωση της ατζέντας της Βουλής και του νομοθετικού έργου της από το προεδρείο του σώματος που ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες.

Ο διορισμός του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην ηγέτη του PSOE Ζ. Μπορέγ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αποτέλεσε τη μόνη “διαρροή” για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Καταλανός Μπορέγ ήταν πολέμιος της λιτότητας και στάθηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης κοντά στην Ελλάδα βλέποντας με ενδιαφέρον την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και κρατώντας αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Πουτζντεμόν αντέδρασε αρνητικά στην είδηση γιατί ο Μπορέγ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας και στους πολιτικούς και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Unidos Podemos: Κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές

Ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Π. Ετσενίκε ζήτησε εκ νέου χθες συνάντηση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Π. Ιγκλέσιας για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού και να επιτευχθεί συμφωνία που να στηρίζεται στο αναλογικό βάρος των δύο κομμάτων στη Βουλή, δεδομένου ότι “το PSOE και το Unidos Podemos πήραν από πέντε εκατομμύρια ψήφους το καθένα”.

Ο Ετσενίκε ζήτησε να τεθεί στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου το θέμα της αύξησης των συντάξεων και της ισοτιμίας των αδειών τεκνοποίησης και για τους δύο γονείς.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Podemos Βέρα ήταν πολύ καυστική για την αντιμετώπιση της Αριστεράς από το PSOE υπογραμμίζοντας ότι "είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούμε σε κάτι που δεν μας ενημερώνουν. Είμαστε σε στάση αναμονής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL