Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση Σάντσεθ, χωρίς Αριστερά και Ραχόι χωρίς “Πόθεν Έσχες”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Μονοκομματική κυβέρνηση Σάντσεθ, χωρίς Αριστερά και Ραχόι χωρίς “Πόθεν Έσχες”

Του Αργύρη Παναγόπουλου

H ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ θα ορκιστεί την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή, ενώ αυτή του δεξιού Μαριάνο Ραχόι αποχώρησε χωρίς να δημοσιεύει τα “Πόθεν Έσχες” των υπουργών και των στελεχών της, υπογραμμίζοντας την πλήρη αδιαφορία της για τους κανόνες διαφάνειας που ισχύουν στην Ισπανία και όχι μόνο.

Ο Σάντσεθ θα σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση από τον σκληρό πυρήνα των σοσιαλιστών που τον στήριξαν στο αγώνα του κατά της δεξιάς και της επιστροφής του στην ηγεσία του κόμματός του, ενώ θα υπάρξουν και ορισμένοι “ανεξάρτητοι” υπουργοί, που κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην Αριστερά και το Unidos Podemos.

Ο γραμματέας Οργανωτικού του PSOE Άβαλος και άλλοι σοσιαλιστές ηγέτες δηλώνουν ότι η μικρή ομάδα των 84 βουλευτών που διαθέτει το PSOE απαιτεί να διατηρούν ένα διαρκή διάλογο με όλα τα κόμματα που στήριξαν την μορφή εναντίον του Ραχόι και ότι αυτά παρόλο που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης θα εκπροσωπηθούν στους θεσμούς και τους κρατικούς οργανισμούς και εταιρείες, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έως το Διοικητικό Συμβούλιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTVE.

Η δεξιά αντιπολιτεύεται τον Προϋπολογισμό της

Η δεξιά και οι λαϊκιστές Πολίτες σχεδιάζουν να καταθέσουν στη γερουσία τροποποιήσεις στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ραχόι, που οι ίδιοι ψήφισαν, δεδομένου ότι το Λαϊκό Κόμμα διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία της γερουσίας. Στόχος της δεξιάς είναι να δημιουργήσει τα περισσότερα δυνατά προβλήματα στο PSOE και στις σχέσεις του με τους δεξιούς Βάσκους αλλά και σημερινούς συμμάχους του PNV, που είχαν διασφαλίσει από το Ραχόι 540 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.

Η πλειοψηφία που ανέτρεψε τον Ραχόι στη βουλή θα αντιμετωπίσει προβλήματα στη διαμόρφωση της ατζέντας της βουλής και του νομοθετικού έργου της από το προεδρείο του σώματος που ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες.

Ο Μπορέγ στο ΥΠΕΞ

Ο διορισμός του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην ηγέτη του PSOE Μπορέγ στη θέση του υπουργείου Εξωτερικών αποτέλεσε τη μόνη “διαρροή” για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο Καταλανός Μπορέγ ήταν από την αρχή πολέμιος της λιτότητας και στάθηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης κοντά στην Ελλάδα βλέποντας με ενδιαφέρον την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και κρατώντας αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ. Ο Πουιζδεμόντ αντέδρασε αρνητικά στην είδηση του διορισμού του Μπορέγ γιατί είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην ανεξαρτησία της Καταλωνίας και τους πολιτικούς και τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Ο Μπορέγ είχε συμμετάσχει και στη μεγάλη διαδήλωση της Βαρκελώνης που οργάνωσαν τα αντιεθνικιστικά κόμματα με πρωτοβουλία του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών και που στο τέλος συμμετείχε και το τοπικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλωνίας PSC.

Ο Μπορέγ κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαμάχης για τον έλεγχο του κόμματος στάθηκε στο πλευρό του Σάντσεθ και απέναντι στην Ντίαθ, τον Γκονθάλεθ και τον Θαπατέρο

Unidos Podemos: Κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές

Ο Οργανωτικός Γραμματέας του Podemos Ετσενίκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ζήτησε εκ νέου χθες μια συνάντηση ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας για σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού και να επιτευχθεί μια συμφωνία που να στηρίζεται στο αναλογικό βάρος των δύο κομμάτων στη βουλή, δεδομένου ότι “το PSOE και το Unidos Podemos πήραν από πέντε εκατομμύρια ψήφους το καθένα”.

“Όταν ο Σάντσεθ θα συναντηθεί με τον Ιγκλέσιας και την ηγεσία μας θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες”, συνέχισε ο Ετσενίκε, εκτιμώντας ότι “το Unidos Podemos έθεσε πάντα το γενικό συμφέρον πάνω από οποιοδήποτε άλλο. Όταν τα μέτρα θα είναι καλά για το κόσμο θα τα στηρίξουμε. Όταν δεν θα είναι θα βρισκόμαστε απέναντι. Εμείς είμαστε συνεπής και δεν θα κάνουμε τους “χούλιγκαν”, όπως το Λαϊκό Κόμμα ή ο Ριβέρα για να δουν αν μπορούν να πάρουν καμιά πιο ριζοσπαστική ψήφο και να καταγράψουν άνοδο στις δημοσκοπήσεις”.

Ο Ετσνίκε ζήτησε να τεθεί στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου το θέμα της αύξησης των συντάξεων και της ισοτιμίας των αδειών τεκνοποίησης και για τους δύο γονείς. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Podemos Βέρα ήταν πολύ καυστική για την αντιμετώπιση της Αριστεράς από το PSOE υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούμε σε κάτι που δεν μας ενημερώσουν. Είμαστε σε στάση αναμονής”.

Τόσο ο Ετσενίκε όσο και η Βέρα υπογράμμισαν ότι το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια ισότιμη συνεργασία στην κυβέρνηση. “Ο Σάντσεθ θα δυσκολευτεί να περάσει τις αλλαγές από το νομοθετικό σώμα και τη δημόσια πολιτική σκηνή. Θα είναι αυτός με τη μικρότερη κοινοβουλευτική στήριξη σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια δική του απόφαση και θα πρέπει να την ανακοινώσει στον δικό μας γενικό γραμματέα”, τόνισε ο Ετσενίκε, εκτιμώντας ότι “ο Πέδρο Σάντσεθ πρέπει να καταλάβει ότι το PSOE έχει πέντε εκατομμύρια ψήφους, όσους έχει και το Unidos Podemos”.

“Το γαλάζιο Λαϊκό Κόμμα και το κόκκινο των σοσιαλιστών δεν παίζουν μόνα τους” στη βουλή, τόνισε η Βέρα, υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχουν μερικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Μερικοί από αυτούς συμμερίζονται προγραμματικά θέματα. Μια κυβέρνηση 156 βουλευτών θα είναι αρκετά αδύναμη, αλλά ο Σάντσεθ φαίνεται ότι θα επιλέξει μια κυβέρνηση ακόμη πιο αδύναμη”.

Τα δύο ηγετικά στελέχη του Podemos ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση να πάρει από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή τα πρώτα κοινωνικά μέτρα, με άξονα την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων, που απαίτησαν τους τελευταίους μήνες οι εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις των συνταξιούχων.

Το Κρατικό Συμβούλιο Πολιτών, η αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή το Podemos, θα συνεδριάσει την επόμενη Παρακσευή15 Ιουνίου για “να αναλύσει τη νέα πολιτική συγκυρία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL