Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΙΤΑΛΙΑ: Ντεμπούτο ρατσιστών και λαϊκιστών με την πρώτη δολοφονία μετανάστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΤΑΛΙΑ: Ντεμπούτο ρατσιστών και λαϊκιστών με την πρώτη δολοφονία μετανάστη

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ένας 29χρονος από το Μάλι δολοφονήθηκε γιατί μάζευε παλιοσίδερα για να επιβιώσει, ενώ ο νέος υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα ψηφίσει εναντίον του ντοκουμέντου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, γιατί αντί να βοηθά πλήττει περαιτέρω την Ιταλία και τις χώρες της Μεσογείου διευκολύνοντας τα συμφέροντα των χωρών της Βορείου Ευρώπης”. Ο Σαλβίνι τόνισε από το Tweeter ότι δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικώνω για το μεταναστευτικό και ότι θα στείλει αντιπροσωπεία, γιατί θα παρευρίσκεται στη γερουσία, που θα δώσει αύριο την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει την Τετάρτη και η βουλή.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαδοχικών ρατσιστικών και ξενοφοβικών δηλώσεων στη Σικελία, ενόψει την μερικών δημοτικών εκλογών του Ιουνίου, ο Σαλβίνι επιτέθηκε στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, “η Ιταλία θα ψηφίσει “όχι””, και εναντίον του Σόρος, που αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Λέγκας του Βορρά με τη Ρωσία του Πούτιν. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις, αφού κατά τον Σαλβίνι αποτελούν “τους βοηθούς των διακινητών στα λιμάνια”. “Θα πάμε στο Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Λιβύη για να συμφωνήσουμε τη μείωση των αναχωρήσεων προς το κοινό συμφέρον... και θα αυξήσουμε την αριθμό των απελάσεων”, τόνισε ο Σαλβίνι, προειδοποιώντας ότι “η Σικελία δεν θα γίνει το στρατόπεδο μεταναστών της Ευρώπης”. Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 75% από το καλοκαίρι του 2017, αλλά ο Σαλβίνι δεν αναφέρεται ποτέ σε πραγματικά στοιχεία προτιμώντας να χρησιμοποιεί την προσφιλή του έκφραση για “εισβολή” μεταναστών, προσφύγων και κοινών εγκληματιών και τρομοκρατών.

Αύριο ψήφος εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση Κόντε θα λάβει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία, στοιχηματίζοντας σε 167 γερουσιαστές, 5 παραπάνω από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία, ενώ την Τετάρτη θα παρουσιαστεί για τον ίδιο λόγο στη βουλή, που φιλοδοξεί να πάρει 346 ψήφους, σε σχέση με τους 316 της απόλυτης πλειοψηφίας, με ορισμένους να προεξοφλούν ότι η αντιμετανατευτική πολιτική του Σαλβίνι να διασφαλίσει και την ψήφο άλλων δεξιών και ακροδεξιών γερουσιαστών και βουλευτών.

Ο Σαλβίνι με ανοσία στο αίμα των... άλλων

Ο Σαλβίνι επιτέθηκε εναντίον της Τυνησίας, που “συχνά και με τη θέλησή της εξάγει κατάδικους”, παραβλέποντας το γεγονός ότι 47 τουλάχιστον άτομα έχασαν τη ζωής στα ανοικτά της χώρας προσπαθώντας να φθάσουν στις ιταλικές ακτές.

Ο ρατσιστικός βερμπαλισμός του Σαλβίνι φαίνεται ότι αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά και τη συμπεριφορά των Ιταλών, αφού στην Καλαβρία ένα άτομο σταμάτησε το αυτοκίνητό του έβγαλε ένα όπλο και δολοφόνησε έναν 29χρονο μετανάστη από το Μάλι και τραυμάτισε άλλους δύο, ενώ ένας κατάφερε να σωθεί, γιατί έκαναν το “έγκλημα” να μαζεύουν εγκαταλελειμμένα παλιοσίδερα για να τα πωλήσουν στην ανακύκλωση. Οι κοινότητες των μεταναστών της Καλαβρίας έκλεισαν δρόμο έξω από καταυλισμό και έκαψαν λάστιχα και τα τοπικά συνδικάτα κήρυξαν απεργία.

Ο Σαλβίνι βέβαια δεν πτοείται από αυτά, γατί έφθασε να απειλεί με μήνυση τον συγγραφέα Σαβιάνο. “Να δείξουμε ανυπακοή σε αυτόν τον υπουργό Εσωτερικών, αυτό το άτομο θέλει να πνίξει ανθρώπους. Ο Σαλβίνι δεν έχει απαντήσεις για το μεταναστευτικό, μόνο τη γενική καταστολή... Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε αυτόν τον φανφαρόνο, για να σταματήσουμε όλη τη βία του Ματέο Σαλβίνι”, τόνισε ο Σαβιάνο. Μια μηνύσιμη δήλωση κατά τον Σαλβίνι. Στη Κατάνια της Σικελίας μια μικρή αριστερή ομάδα διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία του στην πόλη. 

Δεν υπάρχουν οικογένειες χωρίς μπαμπά και μαμά”

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να καθησυχάσει και τις κοινότητες των ομοφυλοφίλων και του προοδευτικούς και δημοκρατικού πολίτες της Ιταλίας, που εξεγέρθηκαν μετά τις μεσαιωνικές δηλώσεις του ίδιου και του νέου υπουργού Οικογένειας Φοντάνα ότι “οικογένειες είναι μόνο αυτές που έχουν μαμά και μπαμπά, γιατί οι άλλες δεν υπάρχουν”. “Κανείς δεν θέλει να διαγράφει τους νόμους για τις εκτρώσεις και τις πολιτικές ενώσεις – γάμους. Οι Ιταλοί, ετερόφυλοι και ομοφυλόφιλοι μου ζητούν λιγότερους φόρους, γρήγορη δικαιοσύνη και περισσότερη ασφάλεια, δεν μου ζητάνε κάτι άλλο”, τόνισε ο λαϊκιστής Σαλβίνι.

Οι κοινότητες των ομοφυλόφιλων και οι οργανώσεις τους αντέδρασα έντονα στις δηλώσεις των νέων υπουργών, με άξονα το Argigay.

Αποβολή” σε... μαύρο αρχηγό εθνικής

Ο Σαλβίνι δεν απειλεί από τη θέση του υπουργού μόνο του μετανάστες και τους πρόσφυγές για να έχουν έτοιμες της βαλίτσες της απέλασης, αλλά καταφέρεται και εναντίον Ιταλών πολιτών που έχουν το μειονέκτημα να έχουν λάθος χρώμα του δέρματος. Τα αντιρατσιστικά σχόλια του Μπαλότελι δεν άρεσαν στον Σαλβίνι, που φρόντισε να “παγώσει” με έμμεσο τρόπο κάθε σκέψη του ποδοσφαιριστή ότι ένας... μαύρος θα μπορούσε να γίνει αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ιταλίας.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση πήρε πάντως μια ανάσα από σχόλιο των New York Times, ότι παρόλο που είναι “τρομερή” και “απαίσια” στο τέλος “μπορεί να αποδειχθεί καλή για την Ευρώπη”, παρόλο που ορισμένοι σχολίασαν ότι τα θετικά σχόλια οφείλονται στον εβραϊκής καταγωγής αρθρογράφο και τις καλές σχέσεις της Λέγκας με την ισραηλινή δεξιά.

Η υπουργός του... συζύγου

Η νέα υπουργός Αμύνης Τρέντα αμέσως μετά την ανάληψη του υπουργείου μετέθεσε τον στρατιωτικό στο επάγγελμα σύζυγό της στο γραφείο Γενικών Υποθέσεων του υπουργείου για “λόγους σκοπιμότητας”. Κίνηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και για τις σχέσεις του με άτομα κοντά στο περιβάλλον τον Πούτιν και διάφορες εταιρείες του αμυντικού τομέα.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί ότι η Τρέντα θα προχωρήσει άμεσα σε συμφωνίες με τους φύλαρχους και πολέμαρχους της Λιβύης για θέματα ασφαλείας ή καλύτερα των αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.

Πρώτα οι επιχειρήσεις στη μείωση... φόρων

Η πολυδιαφημισμένη μείωση των φόρων από τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και μετά θα επεκταθεί και στους απλούς και θνητούς πολίτες, όπως κατέστησε σαφές ο Μπανιάι της Λέγκας του Βορρά, που ενδέχεται να αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Μπανιάι η υιοθέτηση της οριζόντιας φορολογίας Flat Tax θα ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις το 2019 και για τα φυσικά πρόσωπα από το 2020. Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν σήμερα φόρο 24%, αφού η κυβέρνηση Ρέντσι τον είχε μειώσει ήδη από το 27,5%. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των πλουσίων θα περιορίσει κατά 50 δισ. τα δημόσια έσοδα. Ο Μπανιάι τόνισε επίσης ότι δεν σχεδιάζεται αύξηση του ΦΠΑ.

Ντι Μάιο: Όχι στη νομιμοποίηση της φτώχειας

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Ντι Μάιο έκανε μια απευθείας επίθεση εναντίον του νόμου του Ρέντσι για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων Jobs Act κατά τη διάρκεια της “Γιορτής της κυβέρνησης της αλλαγής” στη Ρώμη, που είχε προγραμματιστεί στην αρχή ως διαδήλωση εναντίον του Ματαρέλα και της κυβέρνησης Κοταρέλι. Παρά τη ρητορική του για τη “νομιμοποίηση της φτώχειας” από το νόμο του Ρέντσι ο Ντι Μάιο φαίνεται ότι ξεκίνησε από λάθος αφετηρία, γιατί αντί για την προστασία των εργαζομένων εστίασε το ενδιαφέρον του στην προστασία των... επιχειρήσεων.

Ο Ντι Μάι παρουσιάστηκε στη “Γιορτή” με έναν επιχειρηματία που οδηγήθηκε σε πτώχευση εξαιτίας του... Jobs Act. “Από τη Δευτέρα”, ο επιχειρηματίας αυτός, “θα είναι ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για τη μεταρρύθμιση του Jobs Act, και θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες αυτής της χώρας που κατακρεουργήθηκαν από το κράτος. Σήμερα το κράτος είμαστε εμείς”, τόνισε ο Ντι Μάιο, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο νόμος Jobs Act αποτέλεσε “δώρο” του Ρέντσι στους επιχειρηματίες και έπληξε ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Στη “Γιορτή της κυβέρνησης της αλλαγής” παρευρέθηκαν και μίλησαν όλοι οι υπουργοί του Κ5Α.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις μερικές δημοτικές εκλογές στη Σικελία ο Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι ο νόμος για το κοινωνικό εισόδημα θα έρθει σύντομα στη βουλή και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL