Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Κόντε: Διαβουλεύσεις για ψήφο εμπιστοσύνης – Ανησυχίες Καθολικής Εκκλησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόντε: Διαβουλεύσεις για ψήφο εμπιστοσύνης – Ανησυχίες Καθολικής Εκκλησίας

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε συναντά όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες για να αξιολογήσει τη θέση τους για το “συμβόλαιο” του Κ5Α και της Λέγκας και τη διάθεσή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του όταν θα παρουσιαστεί στη βουλή και την γερουσία την επόμενη εβδομάδα. Η στήριξη και μόνο του Κ5Α και της Λέγκας είναι αρκετή για να δώσει ο Ματαρέλα, πιθανώς και αύριο, το πράσινο φως στον Κόντε για να καταθέσει τη λίστα των υπουργών του. Ο Ντι Μάιο και ο Σαλβίνι επιβεβαίωσαν ότι στηρίζουν τον “αντι-ευρώ” Σαβόνα για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε περίπτωση άρνησης του Ματαρέλα φαίνεται ότι θα προταθεί ο Τζιορτζέτι, που είναι δεξί χέρι του Σαλβίνι.

Τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής διατυπώνουν μια καθολική άρνηση να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κόντε, ενώ τις ανησυχίες της εξέφρασε και η ιταλική Καθολική Εκκλησία και αρκετοί Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο θείος λόγος του... καρδινάλιου

“Υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες; αρχές. Χρειαζόμαστε προοδευτική φορολόγηση”, τόνισε ο καρδινάλιος Μπασέτι, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης των Καθολικών επισκόπων Cei, εκτιμώντας πως “η μείωση της φορολογίας δεν πρέπει να είναι γενικευμένη, αλλά για τα στρώματα που είναι αναγκαίο”. “Ας αρχίσουν με μια μεγαλύτερη φορολόγηση των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων και τον αγώνα κατά της παραβατικότητας”, συμπλήρωσε ο καρδινάλιος Μπασέτι, προειδοποιώντας ότι “θα επαγρυπνούμε, θα είμαστε η κριτική συνείδηση, έχουμε αδιαπραγμάτευτες αρχές: την κεντρική θέση του ανθρώπου, την εργασία ως βασικό στοιχείο της αξιοπρέπειας, τον σεβασμό του Συντάγματος, την καθαρή επιλογή υπέρ της δημοκρατίας και της Ευρώπης”.

Απευθυνόμενος στον Κόντε που διαμένει στην Φλωρεντία ο επικεφαλής της ιταλικής Καθολικής Εκκλησίας του ευχήθηκε να έχει “απορροφήσει λίγο από τον ανθρωπισμό της πόλης”.

Ο... σύντροφος Ρέντσι

“Σκληρή αντιπολίτευση” στη νέα “κυβέρνηση των μεγάλων λαϊκιστικών συμμαχιών”, υποσχέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ρέντσι, προειδοποιώντας ότι “τώρα το Κ5Α και η Λέγκα αποτελούν την κάστα”. “Ας αποδείξουν τώρα ότι ξέρουν να κυβερνάνε και ας σταματήσουν να ουρλιάζουν από το facebook”, συμπλήρωσε ο Ράντσι, εκτιμώντας ότι “δεν υπάρχει πλέον άλλοθι”.

Ο Ρέντσι ζήτησε την ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά στην πράξη δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει τον έλεγχό του.

Μπερλουσκόνι: Όχι στη νέα κυβέρνηση

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Φόρτσα Ιτάλια δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση γιατί “οι επιλογές της ανησυχούν την Ιταλία”. “Το συμβόλαιο μεταξύ του Κ5Α και της Λέγκας είναι κατά το ήμισυ ένα βιβλίο αθώων ονείρων και κατά τι ήμισυ περιέχει επιλογές που ανησυχούν την Ιταλία και τους Ιταλούς, για τις υποδομές και τη δικαιοσύνη”, τόνισε ο Μπερλουσκόνι, ενώ είναι σαφές ότι η αναφορά του στη “δικαιοσύνη” αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες και τη σύγκρουση συμφερόντων και την διαρκή πολεμική του με το Κ5Α.

Λε Μερ και Σολτς: Χαιρετίζουν το διάλογο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λε Μερ και Σολτς, χαιρέτισαν την βούληση του νέου εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

"Είναι πολύ καλή ένδειξη ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εκφράζεται με φιλοευρωπαϊκό τρόπο, ότι είπε πως θέλει, μαζί με την κυβέρνησή του, να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες", τόνισε ο Σολτς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γάλλος ομόλογός του επισήμανε ότι "όλοι σημείωσαν το θετικό ύφος των πρώτων δηλώσεων" του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος "δεσμεύτηκε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες". "Είναι μια θετική ένδειξη και θέλουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με την Ιταλία και θα κρίνουμε με βάση τις πράξεις", πρόσθεσε.

Μπαράζ ευρωπαϊκών “ανησυχιών”

Περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον συνέστησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος Επίτροπος για το κοινό νόμισμα Ντομπρόβσκις, απαντώντας από τις σελίδες της συντηρητικής Corriere della Sera του Μιλάνου στη δημιουργική λογιστική του Σαλβίνι και του Ντι Μάιο. Ο Ντομπρόβσκις ζήτησε περαιτέρω μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 0,3%, το οποίο θα συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ανάγκη υιοθέτησης νέων μετρων λιτότητας.

“Ένα καλό σινιάλο”, χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονιομικών Μοσκοβισί τη δήλωση του Κόντε για “διάλογο” με της Βρυξέλλες, αποφεύγοντας να εκφράσει την “καχυποψία” του για την νέα κυβέρνηση και εκτιμώντας ότι η Ιταλία “θα παραμείνει στην καρδιά της ευρωζώνης”. “Η Κομισιόν δεν μπορεί να αποφαίνεται σε ανακοινώσεις. Θα εκφραστεί για αποφάσεις, δηλαδή για έναν προϋπολογισμό, για αριθμούς, για νόμους”, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος,αποτρέποντας την Ιταλία να προχωρήσει σε αύξηση του χρέους της που ξεπερνά τα 2,3 τρισεκ.

“Η Ευρώπη έχει ανάγκη όσο ποτέ έναν αξιόπιστο Ιταλό εταίρο που, όπως και πριν, βλέπει τη θέση του στην καρδιά της Ευρώπης, και όχι στην απατηλή ασφάλεια του εθνικισμού”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ροτ, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις στελεχών του Κ5Α και της Λέγκας αποτελούν “στοιχεία ανησυχίας”.

Η γερμανική ένωση βιομηχάνων BDI πέρασε σε ακόμη χειρότερες τοποθετήσεις ζητώντας από την Ιταλία να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με τον διευθυντή της Λανγκ να δίνει και οδηγίες στον Κόντε για να “προσγειώσει” το Κ5Α και τη Λέγκα.

Τις “ανησυχίες” του για το ευρώ και την Ιταλία εξέφρασε και ο δεξιός καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς που στηρίζεται από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων. Ο Κουρτς μάλιστα προειδοποίησε ότι “η Ευρώπη, με την πολιτική αύξησης των χρεών, θα μπορούσε να οδηγηθεί στην κατεύθυνση της Ελλάδας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL