Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Τζουζέπε Κόντε: Για Ευρώπη, άσυλο και τράπεζες / Υποψήφιος πρωθυπουργός με "επιφυλάξεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζουζέπε Κόντε: Για Ευρώπη, άσυλο και τράπεζες / Υποψήφιος πρωθυπουργός με "επιφυλάξεις"

“Δέχθηκα με προβλεπόμενες επιφυλάξεις την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα επιστρέψω τις επόμενες ημέρες για να τον ενημερώσω εάν είναι θετική η εντολή” τόνισε ο υποψήφιος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αμέσως μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμμαχίες της Ιταλίας, η ψήφιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο σεβασμός του δικαιώματος του ασύλου και η πορεία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης θα πρέπει να αποτελούν θέσεις της νέας κυβέρνησης.

“Θα είμαι ο συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού, έχω επίγνωση της ανάγκης επιβεβαίωσης της ευρωπαϊκής και διεθνούς θέσης της Ιταλίας” τόνισε ο Κόντε, εκτιμώντας ότι “η κυβέρνησή μου θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής... με βάση το συμβόλαιο θα σεβαστούμε τα συμφέροντα και τις προσδοκίες των πολιτών διατηρώντας τον διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

Ο Κόντε θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ματαρέλα με τη λίστα των υπουργών του εάν η εντολή κριθεί “θετική”. Εάν με άλλα λόγια ο επικεφαλής του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο και ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι δεχθούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Ματαρέλα, ανατρέποντας μεγάλο μέρος της ρητορικής κυρίως του Σαλβίνι.

Ο Κόντε θα συναντηθεί σήμερα με όλα τα κόμματα και μέσα σε 48 ώρες αναμένεται να επιστρέψει με τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία ενδεχομένως θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με τη Γερουσία να προετοιμάζει τη συνεδρίασή της για την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Ο Κόντε πάντως πρωτοτύπησε φθάνοντας με ταξί στο προεδρικό μέγαρο, το πλήρωσε όσο ήταν μέσα και πέρασε περπατώντας την πύλη.

Από τις δηλώσεις του Κόντε έγινε σαφές ότι χθες δεν ξεκίνησε “η Τρίτη Δημοκρατία”, όπως στοιχημάτισαν ο Ντι Μάιο και το Κ5Α, και ιδιαίτερα όταν ο Κόντε ενημερώσει τον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι επακριβώς για τους όρους του Ματαρέλα.

Οι δηλώσεις του Κόντε καθιστούν σαφές ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Τζιορτζέτι, δεξί χέρι του Σαλβίνι στη Λέγκα του Βορρά, μετά την πτώση των μετοχών του 82χρονου αντιευρωπαϊστή Σαβόνα, ο οποίος χθες παραιτήθηκε από πρόεδρος του επενδυτικού - κερδοσκοπικού κεφαλαίου Euklid του Λουξεμβούργου προσδοκώντας τη μεγάλη προαγωγή στο υπουργείο Οικονομικών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το βιογραφικό του καθηγητή - πρωθυπουργού

Ο 52χρονος Κόντε παρουσιάστηκε ως ένας πολυτάλαντος καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου με ένα πλούσιο βιογραφικό 16 σελίδων. Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς κάποιον που το βιογραφικό του έχει τουλάχιστον δέκα μελανά σημεία; Ακόμη χειρότερα, αν το έχει παρουσιάσει την παραμονή της ανάληψης της πρωθυπουργίας μιας χώρας του G7;

Μετά τις διαψεύσεις του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για μάστερ, ήρθε η σειρά της Σορβόννης να υποστηρίξει ότι ο Κόντε δεν πέρασε ποτέ από τις αίθουσές της, ενώ άγνωστος παραμένει και για το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, στο οποίο εμφανίζεται ως διδάξας. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Πίτσμπεργκ, ενώ σε ό,τι αφορά το μάστερ στη Βιέννη απλώς δεν υπάρχει ούτε καν η... σχολή.

Προσπερνώντας το βιογραφικό τίθεται και το ερώτημα πώς ο Κόντε θα μπορέσει να πείσει τους Ιταλούς να πληρώνουν τους φόρους όταν ο ίδιος κλήθηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ για φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις του 2009 και του 2011.

Κερδοσκόποι, βιομήχανοι και Δεξιά

Δεν ήταν όμως το βιογραφικό, αλλά η ουσία του “συμβολαίου α λα γερμανικά” του Κόντε για την πρωθυπουργία που οδήγησε χθες κοντά στις 200 μονάδες βάσης τα spreads των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων και το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου στο 2,44%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2004.

Η συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria, που διέψευσε από την πλευρά της το βιογραφικό του Κόντε, διερωτήθηκε πού θα βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει το “συμβόλαιο α λα γερμανικά”. Ο επικεφαλής του ενιαίου ασφαλιστικού τομέα INPS έκανε τους δικούς του υπολογισμούς για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προβλέπει το “συμβόλαιο” εκτιμώντας ότι θα κοστίσει 15 δισ. ανά έτος.

Η πρόσκληση του Ματαρέλα στον Κόντε έσωσε τη “συμμαχία” ανάμεσα στο Κ5Α και τη Λέγκα, δεδομένου ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα είχε αρχίσει να εκτινάσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας των φόβων του Σαλβίνι ότι ο Ντι Μάιο ετοίμαζε το δικό του πρωθυπουργικό... κοστούμι. Ο Σαλβίνι πάντως προειδοποίησε τον “σύμμαχο” ότι ή θα γίνει πρωθυπουργός ο Κόντε ή η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Ιούλιο.

Μένεα έπνεαν χθες και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοι του Σαλβίνι, με την Τζόρτζια Μελόνι των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας να τον θεωρεί “προδότη” και να υποστηρίζει ότι ο αρχηγός της Λέγκας έπεσε την παγίδα του Κ5Α, ενώ η Κεντροδεξιά δεν υπάρχει πια ως παράταξη. Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε με πατρικό στυλ ότι δεν θα επέτρεπε στον Σαλβίνι να προχωρήσει ξανά σε διαπραγματεύσεις με το Κ5Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL