Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Επίσπευση της μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου ζητά η Κομισιόν»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, «δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση χρόνος για χάσιμο. Η κατάσταση είναι πάλι ασταθής», δήλωσε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Αβραμόπουλος

«Ο χρόνος πιέζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά γρήγορη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», γράφει η Süddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι η Κομισιόν πιέζει τα κράτη - μέλη για εξεύρεση συμβιβασμού στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου.

«Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Αβραμόπουλος, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε στοιχεία για την μετανάστευση στην ΕΕ. Η κατάσταση είναι πάλι «ασταθής».

Πρόσφατα πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Από την αρχή του έτους μέχρι τις 6 Μαΐου καταγράφηκε η είσοδος 15.450 ανθρώπων. Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν οδικώς έχει εννεαπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι.

Επιπρόσθετα, καταφθάνουν περισσότεροι μετανάστες στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ίδιο χρονικό διάστημα κατέφθασαν στην Ισπανία 6.623 μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 1/5 από την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017. Μόνο στην κεντρική διαδρομή της Μεσογείου από τη Λιβύη προς την Ιταλία υπήρξε μείωση.

Παράλληλα, η Κομισιόν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Άσκησε κριτική στις αργές διαδικασίες ασύλου, οι οποίες εμποδίζουν την επαναπροώθηση προς την Τουρκία, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων ασύλου στα ελληνικά νησιά, η ΕΕ θέλει τώρα να στηρίξει την Ελλάδα, όπως ειπώθηκε.

Η Κομισιόν ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες από τα κράτη-μέλη στο θέμα των επαναπροωθήσεων. Μόνο το 1/3 των σχετικών εντολών εξετελέσθησαν το 2017. Η Κομισιόν θέλει τώρα η Eurostat να συγκεντρώνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα στοιχεία από τα κράτη-μέλη.

Ο Ευρωπαΐος Επίτροπος Αβραμόπουλος έκανε έκκληση για υποδοχή περισσότερων μεταναστών από τη Β. Αφρική στο πλαίσιο του νέου προγράμματος μετεγκατάστασης.

Συνολικά, τα κράτη-μέλη προσφέρουν 50.000 θέσεις, από τις οποίες 10.000 η Γερμανία. Σύμφωνα με τη βούληση του Ευρωπαίου Επιτρόπου θα πρέπει τα κράτη-μέλη να έχουν υποδεχθεί 25.000 μετανάστες μέχρι τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια