Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
H Βουλγαρία ετοιμάζεται να αναβιώσει το σχέδιο «ζόμπι» του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Βουλγαρία ετοιμάζεται να αναβιώσει το σχέδιο «ζόμπι» του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε

Η βουλγαρική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την άρση της απαγόρευσης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, στον ποταμό Δούναβη,  ισχύος 2.000 megawatt και προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές για την αναβίωση του σχεδίου.

Η κινεζική κρατική πυρηνική εταιρεία CNNC έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο.Η υπουργός Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα έχει δηλώσει ότι η Σόφια σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τ ην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, με εκτιμώμενο κόστος τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλική Framatome, η οποία ελέγχεται από την EDF, έχει κληθεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής της.

Η Βουλγαρία ακύρωσε το σχέδιο κατασκευής το 2012, όταν απέτυχε να βρει επενδυτές. Η Σόφια δέχθηκε επίσης πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από την Ρωσία, η οποία επρόκειτο να κατασκευάσει τον σταθμό του Μπέλενε.

Η Βουλγαρία αναγκάσθηκε να καταβάλει περισσότερα από 620 εκατομμύρια ευρώ στην ρωσική Rosatom για την ακύρωση της συμφωνίας, αλλά παρέλαβε επίσης πυρηνικό εξοπλισμό για δύο αντιδραστήρες ισχύος 1.000 megawatt. Κατά συνέπεια, η Βουλγαρία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει τον εξοπλισμό.

Η Σόφια ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια λέβα για τον σταθμό του Μπέλενε, αλλά δεν θέλει να διαθέσει άλλα δημόσια κονδύλια, να παρατείνει κρατικές εγγυήσεις για πιθανό δάνειο ή να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες τροφοδοσίας για τον σταθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL