Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Έξω η Google από το Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξω η Google από το Βερολίνο

Όλοι στρώνουν το κόκκινο χαλί όταν έρχεται η Google. Ο μεγιστάνας του Ίντερνετ διαθέτει ήδη γραφεία και εγκαταστάσεις στο κέντρο του Λονδίνου, της Μαδρίτης και του Σάο Πάολο, ενώ στο Τορόντο σχεδιάζει μαζί με τις δημοτικές αρχές την κατασκευή μιας ολόκληρης “πόλης του μέλλοντος”. Στο Βερολίνο, όμως, έτυχε μιας μάλλον διαφορετικής υποδοχής.

Στους δρόμους γύρω από το πάρκο Γκέρτζλιγκερ, οι τοίχοι και οι κολώνες καλύπτονται από αφίσες που αποκαλύπτουν τις διαθέσεις των περισσότερων κατοίκων απέναντι στον καινούργιο τους γείτονα: “Fuck off, Google” γράφουν. Η εταιρεία είχε την ατυχή έμπνευση να επιλέξει για τις εγκαταστάσεις της το ατίθασο Κρόιτσμπεργκ, μια γειτονιά μεταναστών αλλά και πρωτεύουσα της βερολινέζικης εναλλακτικής κουλτούρας εδώ και δεκαετίες.

Μιας εναλλακτικής κουλτούρας που τα τελευταία χρόνια πολιορκείται βέβαια όλο και πιο στενά από το Real Estate. Γι' αυτό και ο ερχομός της Google δεν βρήκε τους κατοίκους απροετοίμαστους. “Οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις των κατοίκων εργάζονταν για χρόνια πάνω στα θέματα της 'αναβάθμισης', των εξώσεων και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων” εξηγεί στην εφημερίδα "Guardian" o Κωνσταντίνος Στεργίου.

Ο ίδιος δεν συμμερίζεται των ενθουσιασμό των δημοτικών αρχών για το άνοιγμα του παραρτήματος της Google, το οποίο προβάλλουν ως παράδειγμα για την όλο και μεγαλύτερη “ψηφιοποίηση" της πόλης. Για τον Στεργίου και τις οργανώσεις των κατοίκων που δραστηριοποιούνται κατά της μετακίνησης της πολυεθνικής πρόκειται απλώς για το λαμπερό περίβλημα της κερδοσκοπίας. Η εκτεταμένη δημοσιότητα θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να εκτοξεύσουν στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων τους.

“Μην αφήσετε την Google να καταλάβει το Βερολίνο! Η εταιρεία σκοπεύει να φυτέψει εγκαταστάσεις της στο Κρόιτσμπεργκ. Εμείς, ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ατόμων, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε την αγαπημένη μας πόλη να πέσει στα χέρια αυτής της εταιρείας που κινείται έξω από τον νόμο και τη φορολογία και σχεδιάζει ένα δυστοπικό μέλλον. Να πετάξουμε με τις κλωτσιές την Google έξω από τη γειτονιά και τις ζωές μας” διαβάζει κανείς στον ιστότοπο fuckoffgoogle.de.

Δημιουργός του είναι ένας Γάλλος ακτιβιστής που ζει στο Βερολίνο. Το ψευδώνυμό του, Λάρι Μπλάνκπεϊτζ, αποτελεί μια ειρωνική αναφορά στον ιδιοκτήτη της Google. “Νόμιζαν ότι θα έρθουν εδώ και οι άνθρωποι θα ενθουσιάζονταν, επειδή όλοι λατρεύουν τη Google, έτσι; Αποδεικνύεται όμως ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν” υποστηρίζει. Και ξεκαθαρίζει ότι δεν αντιτίθεται στην ψηφιακή τεχνολογία, απλώς θα προτιμούσε να δει την πόλη του να μετατρέπεται σε “κέντρο μιας αποκεντρωμένης τεχνολογίας, που θα αυξάνει αντί να περιορίζει την ελευθερία των ανθρώπων”.

Οι οργανώσεις των κατοίκων δεν έχουν δημιουργήσει μόνο έναν ιστότοπο. Το τοπικό βιβλιοπωλείο Kalaba!k διοργανώνει συζητήσεις για το θέμα δύο φορές τον μήνα. Στους δρόμους διανέμεται πια και μια εφημερίδα με τον ευφάνταστο τίτλο "Shitstorm". "Ενάντια στην Google, τις εξώσεις και την τεχνολογική κυριαρχία" είναι ο υπότιτλός της. Σίγουρα δεν είναι το είδος της δημοσιότητας που θα περίμενε η εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL